Inapoi

Scoala ecologica in Indonezia, exemplu de structura din bambus

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

Bambusul este un material care poate fi folosit in foarte multe domenii, aceasta caracteristica a fost elementul cheie al proiectului initiat de designerii John si Cynthia Hardy cu Scoala Verde din Indonezia. Campusul cladirii a fost integral realizat din bambus luat din surse de cultura controlate si foloseste numai energie obtinuta din surse regenerabile.

Amplasata in Bali, Scoala ecologica este in mare masura o scoala dar si o comunitate holistica si a fost de curand nominalizata la Premiile Aga Khan pentru Arhitectura datorita arhitecturii durabile.

Scoala ecologica a fost amplasata in imediata vecinatate a Fundatiei Meranggi, o organizatie non-profit care se ocupa cu dezvoltarea plantatiilor de bambus prin cursurile de instruire pe care le tin cultivatorilor locali de orez. Proiectul a fost realizat de PT Bambu, o firma de arhitectura specializata in arhitectura din bambus, care a propus patru sali de clasa, un centru de primire, internat, birouri, cafeterie, grupuri sanitare, o sala de sport si "inima scolii", o cladire cu mai multe niveluri care adaposteste functiunile scolii.Pe langa sediul ecologic, scoala incurajeaza activitatile de protectie a mediului si comportamentul responsabil prin acordarea unor burse copiilor din Bali. Campusul cuprinde si o gradina naturala si foloseste o serie de sisteme cu energie regenerabila, cum ar fi: centrala pentru apa calda si pentru gatit care foloseste rumegus de bambus pe post de combustibil, un generator actinonat de apa si panouri solare.

 Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa