Inapoi

Sediu cu design aparte pentru compania de design industrial Indes

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Intre Universitatea Tehnica Twente si un stadion de fotbal, Parcul de stiinta Twente (unde se gaseste si cladirea in cauza) se afla in apropierea unei gari. Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost crearea unei structuri potrivite cu locatia si cu "parcul" de stiinta. Clientul, compania de design industrial Indes, care se ocupa cu proiectare si realizarea unor echipamente electrocasnice de ultima ora, a dorit ca noua cladire sa ii reprezinte din toate punctele de vedere. Astfel incat proiectantii au trebuit sa propuna o volumetrie cu o puternica identitate vizuala, dar care in acelasi timp trebuia sa respecte principiile unei cladiri durabile, ecologice.





Designul adoptat incearca sa combine toate aceste cerinte. Un element important in organizarea functionala a constituit-o spatiul de lucru, care in cadrul acestei companii este gandit ca o zona de interelationare astfel incat toate studiourile de design se afla in legatura directa cu un spatiu liber amplasat in zona superioara a cladirii, cu vedere spre zona garii. Zonele auxiliare si cele tehnice au fost amplasate in centru, volumetria acestora actionand ca un ax pentru toata zona inferioara a cladirii. Realizarea unor elemente de mobilier integrate in spatiile interioare a condus la demarcarea unor zone si a unor functiuni.





Cladirea a fost gandita pentru a avea o schema functionala eficienta dar care nu se transpune intr-o schema de plan static. Desi cladirea noua se evidentiaza de anturaj prin forma volumetriei, aceasta reprezinta in principal transpunerea unui principiu ecologic energetic. Zona inalta a cladirii atrage aerul cald ajutand la circularea naturala a aerului in interior. O pompa de caldura suplimentara extrage energie din pamant si ajuta atat la incalzirea cat si la racirea cladirii.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa