Inapoi

Sediul companiei Henkel proiectat de Will Bruder + Partners

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Sediul central din Statele Unite al companiei Henkel se afla in zona nordica a complexului multifunctional Scottsdale, Arizona, pe un teren flancat de State Route 101 si 120ha te spatiu viran care asteapta sa fie construit. Mai departe de aceasta zona incepe desertul Sonoran care se intinde pana la poalelel muntilor McDowell. Arhitectul Will Bruder impreuna cu CH2M Hill au proiectat cladirea de birouri de patru niveluri si cladirea laboratoarelor astfel incat sa devina un simbol vizual pentru One Scottsdale, un centru multifunctional continand spatii comerciale, zone rezidentiale, birouri si zone pentru relaxare si timp liber. Momentan lucrarile la intregul complex au fost oprite pana in 2014, astfel incat volumetria sediului companiei Henkel este vizibila din orice directie.

La inceputul lucrarilor de constructie de pe teren au fost scosi arbustii si cactusii pentru a fi plantati la final in diferite zone din jurul noii volumetrii. Bruder declara ca acum "cladirea arata de parca ar fi crescut direct din desert. Peisajul actioneaza ca un spatiu tampon intre autostrada si fatada cladirii."







Fatada dinspre autostrada are 60 de metri si este impartita in diferite module verticale care o fac mult mai usor de parcurs vizual dintr-o masina care circula cu viteza medie. Fatada opusa, care se deschide catre viitoarele strazi ale complexului, are un ritm al montantilor mult mai rar. S-a acorda o mare atentie texturilor folosite: caramizile din teracota si tencuiala mexicana de culoare gri contrasteaza cu simplitatea si eleganta peretilor cortina in spatele carora se afla zonele de birouri, laboratoarele si cafeteria. Diferite pliuri si indoiri ale suprafetelor fatadei asigura protectia zonei de acces si delimiteaza intrarea in parcajul subteran. La intrarea principala, stalpi din fibra de sticla stralucesc in lumina desertului in culori care variaza de la nuante de rosu, verde si chihlimbar.





Pentru ca marea majoritate a angajatilor unor companii cu sedii in zone periurbane isi incep diminetile in masina, ahitectul s-a gandit sa foloseasca lumina naturala si artificiala pentru a crea in cele trei niveluri de parcare subterana, un spectacol arhitectural memorabil. Asa cum declara "am facut parcarea sa semene cu o lucrare de arta". Dan Flavin este artistul plastic care s-a ocupat de aranjarea fasiilor de lumina fluorescenta infasurate in geluri colorate.



Activitatile din cei 31 320mp ai cladirii se desfasoara in jurul a doua spatii principale: atriumul si cafeneau, o mare sala de la etajul al doilea, care functioneaza si ca spatiu de relaxare, de cafenea dar poate fi organizata pentru a gazdui intruniri si conferinte. Atriumul cu o inaltime de aproximativ 25m este un "vas de lumina", pentru ca luminatorul a fost dimensionat in asa fel incat sa permita iluminarea naturala a etajelor cu birouri din jurul acestuia. O scara libera parca pluteste in spatiu, avand rampe generoase si trepte cu inaltime redusa pentru a le permite angajatilor sa o parcurga in liniste si sa profite de persoanele cu care se intalnesc pentru a comunica.









Desertul este reintalnit in cadrul celui de al treile nivel, intr-o gradina de acoperis amenajata de arhitectul Christy Ten Eyck. Adiacent centrului de fitness si mezaninului de la cafeterie, aceasta gradina ofera aproape 100mp de spatiu exterior amenajat. Arbusti din specii locale si copaci se intrevad pe fundal, la poalele muntilor McDowell. Acest peisaj face ca intr-o perspectiva aeriana zona One Scottsdale sa se piarda in anturaj, de parca desertul nu ar fi fost deranjat.


Mai multe informatii gasiti pe www.architectmagazine.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa