Inapoi

Sediul Fundatiei pentru poezie propus de John Ronan aduce gradina la interior

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Poetul Joyce Kilmer a declarat la un moment dat ca "nu a vazut niciodata o poezie mai fumoasa decat un copac". Compania de proiectare din Chicago, John Ronan Architecs, prin viziunea proiectului pentru sediul Fundatiei de poezie ofera cea mai buna interpretare a spuselor lui Kilmer. Acestia propun o cladire care sa integreze parte din natura in cadrul interioarelor.

Amplasata in zona River North din Chicago, noua cladire avand doua niveluri si 1980mp nu doar aduce copacii si gradina in interiorul constructiei ci aceste spatii fac parte integranta din cladire si au fost incluse in traseul functional. Volumetria are forma literei "L" si este amplasata la limita proprietatii, oferind ocazia ca spatii interioare ale cladirii sa relationeze cu gradina. Aceasta este si zona prin care orice vizitator trece pentru a ajunge la intrare. Gandita asemeni unui sanctuar urban, spatiul gradinii ofera o zona tampon intre zgomotul strazii si cladire, cat si intre spatiul public si cel privat, din anumite zone ale cladirii. In momentul in care vizitatorii patrund in spatiul gradinii, acestia vor vedea o biblioteca dezvoltata pe doua niveluri, al carei volum flancheaza curtea. In interiorul cladirii, o galerie expozitionala face legatura intre biblioteca si sala de lectura, in care diferiti poeti pot sa vina si sa-si prezinte operele intr-un cadru foarte placut, langa gradina.







Dupa mai mult de un secol, aceasta noua cladire va fi sediul permanent al Fundatiei pentru poezie si va fi prima cladire din Chicago dedicata in intregime poeziei. La parterul cladirii sunt toate functiunile publice, sala de lectura, biblioteca de 35 000 de volume si spatiul expozitional, in timp ce birourile au fost pozitionate la etajul al doilea, fiind impartite in trei zone pentru administratie, revista de poezie si site-ul web si programe. Aranjarea spatiilor interioare a fost gandita astfel incat toate sa aiba deschidere catre curtea interioara.

Ideea arhitectului Ronan pentru structura functionala a cladirii a fost sa creeze o serie de "straturi" printre care vizitatorii sa se miste sau sa le traverseze. Acestea au fost definite cu ajutorul materialelor, astfel incat zincul, sticla si lemnul delimiteaza vizual zonele functionale ale cladirii. Anvelopanta cladirii este realizata din zinc oxidat, perforat in zona gradinii pentru a permite privirii sa intrevada spatiile si sa ii incurajeze pe trecatori sa le exploreze.
Ronan declara ca designul cladirii si folosirea inteligenta a materialelor au dorit sa replice modul in care oamenii citesc o poezie. "Asa cum o poezie de calitate nu isi divulga sensul de la prima lectura, noua cladire va starni curiozitatea publicului si li se va dezvalui in etape".





Proiectul se doreste a fi cat mai ecologic si cu grija pentru mediu, in vederea obtinerii unui certificat LEED Silver acordat de catre US GBC (Green Building Council). Cladirea integreaza o serie de elemente de design si sisteme eficiente energetic cum ar fi: vitraje eficiente, sistem automat pentru controlul iluminatului, sistem de instalatii eficient, acoperis verde partial si materiale locale pentru finisaje sau produse din surse regenerabile. Un procent insemnat din teren va fi plantat cu copaci si va fi definita ca zona publica astfel incat oamenii sa se poata bucura de natura.



Costul estimat al intregului proiect, incluzand cumpararea terenului se ridica undeva la 21.5milioane de dolari iar termenul de finalizare si inaugurarea sunt programate in luna iunie 2011.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa