Inapoi

Sistem de incalzire cu biogaz cu conducte gofrate BRUGG

Publicat de BRUGG PIPESYSTEMS, la
sistem_incalzire


Autor: ing. Meik Schubert

Oamenii se simt cel mai bine atunci cand temperaturile in mediul ambiant sunt placute, moderate - nici prea cald si nici prea frig - si atunci au senzatia de confort.

Aceasta axioma este aplicabila si in domeniul productiei de biogaz. Astfel, microorganismele care descompun materia organica si o transforma in gaz biologic (produs secundar al procesului), sunt cu atat mai eficiente cu cat temperatura ambianta este mai apropiata de climatul pe care ele il prefera. Pentru ca reactiile sa se produca la un nivel ideal, se pot utiliza metode bine cunoscute care ajuta procesul, toate avand ca unic scop crearea unui climat cald, confortabil pentru micile bacterii harnice care contribuie la generarea biogazului.

Procesul cunoscut sub numele de fermentare umeda este utilizat pentru productia de gaz natural din materii prime regenerabile (biomasa) si /sau resturi organice provenite din zootehnie (dejectii etc.). Amestecul format astfel constituie resursa de baza pentru diferite grupuri de microorganisme care transforma substanta organica in compusi intermediari si tot ceea ce trebuie facut din exterior este sa se incalzeasca acest amestec la temperatura optima.

Pentru aceasta aplicatie, Brugg Rohrsysteme GmbH a ales o conducta gofrata din otel inoxidabil prin care circula
agent termic, fixata pe peretele interior al camerei de fermentare, avand rolul unui sistem de incalzire extrem de eficient si sigur (fig. 1).Fig. 1: Sistemul NIROFLEX CNW 60/66 folosit pentru incalzirea camerei de fermentare

Conducta gofrata flexibila din otel se afla in competitie cu conducte din material plastic si tevi rigide din otel, cu un mod de fixare similar - in apropierea peretelui camerei de fermentare. Daca vom compara proprietatile acestor conducte, avantajele conductei gofrate flexibile devin imediat evidente.

In principiu, se poate spune ca o conducta din otel sau din otel inoxidabil este un schimbator de caldura mai bun decat o teava din plastic, pur si simplu datorita materialului. Acest avantaj este multiplicat la conductele BRUGG care au o grosime a peretelui de numai 0,5 mm si o suprafata de schimb de caldura mai mare pe unitatea de lungime, ceea ce determina un transfer termic mai intens deoarece o suprafata ondulata este cu circa 50% mai mare decat cea a unei tevi obisnuite.Fig. 2: Circulatia fluidului prin sistemul NIROFLEX CNW 60/66

Structura elicoidala a spiralei tevii de otel ii confera inca un avantaj. Debitul de apa calda din conducta transmite caldura peretelui tevii si, mai departe, amestecului din bazinul de fermentare. In acest moment, forma speciala ondulata a tevii joaca intr-adevar rolul sau cel mai important: la trecerea prin teava spiralata, debitul de apa calda dezvolta turbulente (fig. 2) si astfel caldura este mai bine distribuita in teava si transferul termic catre substanta organica este mai intens.

Exista si alte avantaje la instalarea conductei in camera de fermentare. Datorita configuratiei speciale si flexibilitatii, sistemul Niroflex este produs ca o teava fara sfarsit si se livreaza sub forma de colac. Acest
lucru permite o instalare foarte simpla si rapida a conductei, deoarece se evita integral sudarea mai multor tronsoane drepte, procedura care consuma mult timp si este foarte costisitoare, mai ales atunci cand trebuie sa fie facuta la amplasament, in conditii de lucru dificile. In plus, nu mai este necesara pregatirea si verificarea calitatii sudurii, fiind de asemenea redus sau chiar complet evitat pericolul aparitiei coroziunii la cusaturi.
In ceea ce priveste tubulatura din plastic utilizata in instalatiile de biogaz, de regula, diametrele uzuale sunt mici (DN20/DN25), cu suprafete de schimb de caldura corespunzator mai mici si astfel, structura necesita lungimi foarte mari pentru compensarea acestui neajuns. Rezulta prin urmare un sistem de prindere complicat, consumator de manopera si timp de instalare.In concluzie, putem afirma ca sistemul de incalzire cu teava gofrata produsa de Brugg Rohrsysteme GmbH ofera pentru instalatiile de biogaz o solutie eficienta, sigura si usor de instalat, care contribuie la realizarea unui mediu optim pentru micro-organisme, garantand astfel generarea eficienta a gazului biologic.

Niroflex pentru unul dintre cele mai mari parcuri de biogaz din lume

Producatorul de echipamente pentru producerea biogazului WELtec BioPower GmbH din Vechta - Saxonia Inferioara, este antreprenorul general al constructiei unuia dintre cele mai mari parcuri de biogaz la nivel mondial, in Könnern, Germania.
Pentru a optimiza procesul de productie de biogaz, in acest parc s-a folosit un sistem de incalzire cu conducte BRUGG.Fig. 4: Ferma de biogaz Könnern

Complexul de la Könnern (www.weltecbiopower.com/Biogaspark-Koennern.231.0.html?&L=1) cuprinde 16 bazine de fermentare din otel inoxidabil, 16 rezervoare de depozitare si 4 rezervoare de alimentare construite pe un teren de 13 hectare. Pentru a asigura functionarea instalatiei pusa in functiune in 2009, un numar de 30 de fermieri furnizeaza 120.000 de tone de biomasa pe an. Cantitatea bruta de biogaz obtinuta in acest mod este de 15 milioane de metri cubi anual. Dupa un tratament special de depurare, gazul biologic poate fi introdus in reteaua existenta de gaz natural. Incepand cu luna septembrie 2009, acest combustibil extrem de prietenos fata de mediu este furnizat in circa 10.000 de case. Aceasta cantitate ar putea de asemenea sa alimenteze timp de un an circa 9.000 de autovehicule, pentru a efectua un parcurs de 30.000 km.

Conductele flexibile gofrate BRUGG sunt instalate in toate bazinele de fermentare din parcul de biogaz Könnern, lungimea lor totala fiind de 3672 m.

De la infiintarea sa in 2001, WELtec BioPower a livrat si instalat clientilor sai din intreaga lume peste 200 de echipamente de constructie modulara pentru producerea de biogaz, iar BRUGG Rohrsysteme GmbH a livrat conductele flexibile gofrate pentru incalzirea biomasei in toate acestea.

Prin sistemul nostru de tevi gofrate NIROFLEX 60/66 CNW putem indeplini clientilor nostri cerintele legate de transferul optim si sigur al caldurii, garantand si un timp scurt de instalare, ceea ce asigura o valoare adaugata reala pentru toti cei implicati.


Traducere si adaptare - ing. Carmen Pavel