Inapoi

Sisteme de acoperis Protan

Publicat de PROTAN ROOF, la
In continuarea articolului din Mai, dorim sa va prezentam sistemele de acoperis oferite de Protan Roof Romania. Sistemele de mai jos sunt verificate in practica chiar de catre Protan in Scandinavia unde detine cea mai mare firma de aplicatori din Europa, aprox. 600 de angajati. Acoperisul in conceptia Protan este considerat a cincea fatada, de multe ori mult mai importanta functional decat celelalte. De aceea constructia unui acoperis nou sau renovarea unuia vechi este o provocare care cere solutii verificate in timp si usor de aplicat, personalizate sau chiar inovatoare uneori. Prin acestea ne ajutam clientii sa reduca costurile de constructie sau de intretinere ale acoperisului, oferindu-le solutii optime din punct de vedere cost - performanta pe termen lung, deoarece acoperisul Protan detine certificatul BBA care dovedeste durata de viata de cel putin 30 de ani.

Acoperisul necirculabil

Sistemul cu prindere mecanica


Este alcatuit din membrana PVC Protan SE, sistemul de prindere la parapet (bara metalica sau bara metalica+buzunar din PVC), prinderi mecanice (ciuperca si surub). Suprapunerea se face in mod traditional (120 mm pentru suluri de 1 m latime, 130 mm pentru suluri de 2 m latime).Membrana este fixata de stratul suport cu fixaje mecanice peste care se suprapune urmatorul sul. Cele doua suluri se sudeaza cu ajutorul unui aparat automat de sudura cu aer cald care garanteaza o sudura omogena cu o rezistenta la tractiune mai mare decat membrana in sine. Pentru lucrari de detaliu se utilizeaza un aparat manual de sudura.
Sistemul de prindere la parapet - pocket&bar

Prinderea la parapet a membranei Protan se face utilizand un singur accesoriu alcatuit dintrun buzunar din PVC si o bara metalica. Printre avantajele aduse de acest sistem de prindere la parapet putem enumera: solutia rezolva fixarea membranei la parapet intrun mod sigur si eficient; simplitatea solutiei aduce costuri mici si rapiditate in executie; se elimina in acest fel utilizarea adezivului pentru lipirea membranei; se elimina in totalitate sudura cu masina manuala, utilizandu-se doar masina de sudura automata.

Fig. 6 - Montaj pocket&bar si a benzii suplimentare de pe spatele membranei (doar in cazul aticului mai mare de 67 cm)   
Fig. 7,8 - Fixare pocket&bar la baza aticului; vedere in detaliu montaj membrana la atic; sudura cu echipament de sudura automat - se elimina in acest fel sudura manuala

Sistemul secret fix

Protan a dezvoltat un sistem unic cu benzi transversale presudate din fabrica pe spatele membranei.
Sistemul aduce avantaje prin marirea capacitatii de resistenta la forta vantului deoarece fixajele sunt distribuite pe toata suprafata membranei. In general utilizarea sistemului secret fix este economica deoarece necesita suduri mai putine si reduce numarul de fixaje.
Sistemul secret fix este foarte util in urmatoarele cazuri:
- aplicatii verticale
- zone cu vant intens
- la montajul membranei in lungul coroanei tablei trapezoidale
- cand se doreste un montaj rapid

Sistemul prefabricat
Este alcatuit din role de 2 m latime sudate intre ele si benzi longitudinale presudate pe spatele membranei, alcatuind in acest fel suprafete presudate din fabrica foarte mari.

Sistemul vacuum
Lucrand cu fortele naturii

Membrana este intinsa liber pe acoperis, fixata doar perimetral si in zonele cu penetrari. Cu cat vantul este mai puternic cu atat sistemul lucreaza mai bine.
In mod traditional acoperisurile pot fi cu aderenta totala, balastate sau fixate mecanic de stratul suport pentru a rezista la actiunea vantului.

Pe baza unui principiu dovedit stiintific, Protan a dezvoltat sistemul vacuum care dovedeste o intelegere mai buna a modului in care fortele vantului actioneaza asupra cladirilor. Odata cu instalarea acoperisului vacuum la cladirea Institutului Norvegian de Cercetare din Trondheim, sistemul a fost adoptat pentru mai multe proiecte din Europa.

Sistemul este potrivit atunci cand:
- utilizarea fixajelor este interzisa sau nedorita
- stratul suport nu este potrivit pentru metodele de fixare traditionale
- se reabiliteaza cladiri insonorizate

Costurile unei astfel de solutii pot fi mai mici, depinzand de geometria cladirii. Sistemul vacuum este o alternativa foarte buna atunci cand se impun viteze mari de executie.

Sistemul introduce un flux de aer controlat sub membrana prin intermediul unor ventile special proiectate. Datorita principiului de functionare, stratul suport trebuie sa fie etans.

Sistemul in aderenta totala

Pentru sistemul in aderenta totala, Protan a dezvoltat membrana GX caserata cu geotextil din poliester care se lipeste de stratul suport cu adeziv.

Sistemul in aderenta totala se utilizeaza atunci cand:
- penetrarea stratului suport este interzisa sau nedorita
- perforarea barierei de vapori este interzisa (cladiri cu nivel ridicat de umiditate, piscine...etc)
- prinderile mecanice sunt dificil de realizat
- rezistenta necesara la solicitarea din vant este foarte mare

Acoperisuri noi sau renovari
Toate sistemele de mai sus pot fi utilizate atat pentru acoperisuri noi cat si pentru reabilitari de acoperisuri vechi din metal, bitum sau alte materiale.

Protan poate oferi aceste sisteme de acoperis datorita, in principal caracteristicilor chimice si fizice ale membranei PVC Protan, ce permite constructorului sa nu fie limitat de capriciile vremii. Cu membrana Protan se poate lucra si la temperaturi negative, pe timp ploios sau zapada. Deasemenea sudura cu aer cald da incredere, deoarece este dovedit faptul ca este cea mai buna sudura din intreaga industrie a acoperisurilor tip terasa.