Inapoi

Soho Mews, un tribut pentru talentul arhitectului Gwathmey

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
soho_mews2

Odata cu trecerea in nefiinta a arhitectului Charles Gwathmey pe 3 august anul acesta, comunitatea arhitectilor a pierdut un om cu un talent deosebit. Cu toate acestea, asa cum se intampla in cazul multor arhitecti, Gwathmey va dainui prin multitudinea de cladiri frumoase pe care le-a proiectat. Una dintre acestea este Soho Mews, un complex rezidential finalizat anul acesta in Soho. 

Proiectul constand in doua cladiri legate intre ele printr-o curte este marturia lasata de Gwathmey pentru toate lucrurile care il pasionau, cum ar fi cea pentru modernismul lui Corbusier, atentia extraordinara pe care o dadea detaliilor, rigoarea desenului si grija pentru materialele alese. In timp ce despre Gwathmey se spunea ca excela in lucrari rezidentiale de mici dimensiuni, complexul Soho Mews este printre cele mai bune si cea mai recenta din New York.

 

 


Cladirea Soho Mews este o reinterpretare moderna a unei arhitecturi istorice in otel a lui James Bogardus. Cladirile de tip palazzo aduc aminte de realizarile istorice anterioare prin raportarea la o anumita scara si proportii si cu toate acestea au un aer proaspat, dat de expresivitatea contemporana, neincadrandu-le in categoria pastiselor. Cladirea gazduieste 64 de locuinte in ambele cladiri, legate intre ele printr-o gradina a carui design a fost realizat de catre arhitectul peisagist Peter Walker. Un element definitoriu pentru ambele cladiri il reprezinta fatadele, realizate din piatra, metal si sticla clara, opaca sau translucida care capteaza si reflecta lumina si umbrele pe tot parcursul zilei. 


 

Apartamentele sunt realizate pe plan liber si au inaltimea tavanului undeva pe la 3m, aducand aminte de lofturile folosite de artisti, atat de raspandite in zona. Unitatile locative sunt finisate cu esente de lemn moale, cazi din marmura si bucatarii Valcucine toate desenate de catre Gwathmey.
Referitor la acest proiect arhitectul Gwathmey declara: „nu te intalnesti prea des cu un sit si cu un proiect ca acesta, posibil sa nu se mai iveasca o astfel de ocazie".

 

 

Charles Gwathmey a facut parte incepand cu anul 1969 din grupul celor cinci arhitecti new-york-ezi, asa numitul: "The New York Five", impreuna cu Peter Eisenman, Michael Graves, John Hejduk si Richard Meier.


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa