Inapoi

SOM si arhitectul Frank Gehry se aliaza pentru renovarea cladirii simbol Inland Steel Building din Chicago

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Chiar si cladirile moderne se preteaza la lucrari de renovare. Acesta este cazul uneia dintre imobilele simbol ale orasului Chicago, Inland Steel Building, care va fi supusa unei renovari sub indrumarea echipei SOM si a arhitectului Frank Gehry. Desi arhitectul a avut anumite comentarii negative la adresa acreditarilor LEED, lucrarile la cladire sunt menite pentru a genera eficienta maxima astfel incat sa primeasca certificatul LEED Platinum CS 2.0.

Pe langa imbunatatirile de la structura, care vor include o serie de elemente interesante, felul in care spatiile interioare urmeaza sa fie inchiriate va reduce drastic cheltuielile cu deseurile de constructii pe care fiecare chirias le genereaza in urma amenajarilor, cu toate acestea nu se va altera caracterul modern al cladirii.
Cladirea Inland Steel Building se afla pe lista monumentelor istorice ale orasului si a fost initial proiectata de Walter Netsch si Bruce Graham la Skidmore, Owings & Merrill (SOM) si contruita in 1958.

Conform noului plan, spatiile vor fi inchiriate asemeni unui "birou-hotel", care va presupune ca locatarii vor folosi cladirea asa cum este fara sa le fie permis sa faca ei amenajarile interioare. O serie de comparimentari modulare si alte componente vor permite fiecarui chirias in parte sa isi personalizeze spatiul conform nevoilor proprii, conservand in acelasi timp caracterul general al cladirii. Acest lucru va permite realizarea unui design unitar si coerent in toate interioarele, care sa se potriveasca cu sistemul modular si va reduce serios cantitatea de materiale de constructii folosita, materiale care ar fi fost folosite si pe urma aruncate pe masura ce se schimbau chiriasii.
Sistemele noi ale cladirii includ grinzi de racire, senzori de CO2 si 75% mai putine trasee de ventialtii iar terasa va fi amenajata in acoperis verde. Cu toate aceste imbunatatiri cat si noua strategie de inchiriere, cladirea Inland Steel Building va fi un exponent al arhitecturii durabile fara sa-si neglijeze istoria.Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa