Inapoi

Spital in Tel Aviv ridica stacheta pentru calitatea arhitecturii de specialitate

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Designul pentru proiectul Assta combina cu succes cerintele de calitate impuse de pacienti si obiectivele spitalului prin integrarea optima in sit, cultura si in sistemul medical local. Proiectul propune un nou model de ingrijire in cadrul unui spital, asigurand un standard de tratament si servicii medicale care nu se gaseau in alta parte, drept urmare a atras multi clienti si printre cei mai buni profesionisti din domeniu.

Inspiratia pentru designul acestui proiect a fost vechea cladire a carei volumetrie era dezvoltata in jurul unei curti centrale, care avea rol de spatiu public asigurand legatura intre cadrele medicale, pacienti si vizitatori. Aceasta organizare a vechiului spital a fost transferata noii volumetrii, astfel incat cele sase servicii sunt repartizate in jurul unui spatiu central, interior, cu spatii de asteptare si de inregistrare autonome pentru fiecare program in parte.

Noul teren are o forma alungita si rectangulara, care facea dificila integrarea volumetriei. Problema a fost rezolvata prin crearea unui atrium in forma literei „U" pastrandu-si functiunea principala de ghidare si distribuire a fluxurilor pentru fiecare specialitate in parte. Realizarea unor zone de inregistrare pentru fiecare program au condus la obtinerea unor zone publice intime si relativ retrase in jurul curtii interioare. Acest atrium asigura o legatura vizuala intre spatiul strazii si parc, considerandu-l pe acesta un punct de atractie si un reper.





Spitalul a fost proiectat pentru a oferi pacientilor siguranta unui mediu sanatos care sa ajute la refacerea acestora. Urmarind aceeasi idee proiectantii au prevazut un spatiu impersonal, intr-o zona centrala, pentru cei care vor sa se roage sau sa mediteze. Acest lucru subliniaza importanta acordata sanatatii fizice dar si celei pshihice a fiecarui individ. Pentru inducerea unei stari de calm, atriumul la etajele inferioare, cat si saloanele pacientilor au fost orientate catre parc. Suplimentar, proiectantii au gandit ca spatiile interioare sa abunde in lumina naturala, directa sau indirecta, dar cu acelasi efect benefic asupra starii pacientilor.






Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa