Inapoi

Stadionul lui Toyo Ito pentru Jocurile Mondiale din 2009

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
12084_1_world_games1big

Desi Jocurile Mondiale sunt mai putin cunoscute si mai recente decat cele Olimpice, competitia de anul acesta a avut un impact major in arhitectura mondiala prin renumitul Stadion Principal al lui Toyo Ito, o marturie „vie" a vizitei sale in 2009 in Taiwan.

Timp de 10 zile orasul Kaohsiung a fost oaspetele a 4 800 de participanti din 105 tari veniti sa-si demonstreze capacitatile sportive si sa concureze in 31 de jocuri, printre care si Ten-pin bowling, Tug of War (sport in care doua echipe de sportivi trag de capetele unei funii pana cand una din ele depaseste marcajul), Trampolining (sport ce presupune executarea unor figuri de gimnastica in timp ce sportivul sare pe o saltea elastica) si Tchoukball (sport de sala in care doua echipe a cate 9 jucatori incearca sa loveasca cu mingea o poarta in forma literei D, prevazuta cu o plasa elastica).

In total 12 arene sportive au fost folosite in cadrul acestei editii si in timp ce marea lor majoritatea au fost renovate si imbunatatite, stadionul lui Toyo Ito a fost construit de la zero. Lucrarile au durat doar 2 ani de zile desi cele 40 000 de locuri incadreaza stadionul pentru competitiile internationale de fotbal si pentru cele de aruncarea discului; iar cele 8 844 de panouri solare si materialele reciclabile folosite fac din acesta unul dintre exemplele de arhitectura durabila, ecologica.
Panourile solare instalate pe acoperisul stadionului genereaza 1.14 milioane de KW/h de energie electrica pe an, reducand cu aproape 660 de tone cantitatea de dioxid de carbon eliminata in atmosfera. Chiar daca in acest moment stadionul nu mai este folosit, pentru ca tocmai ce s-au incheiat competitiile, acesta produce in continuare curent electric care poate fi comercializat iar banii folositi pentru lucrarile de intretinere.

Ocupand aprope 19 hectare de teren, stadionul a devenit o emblema a locului iar datorita spatiilor inconjuratorare destinate practicarii sportutilor, curselor cu biciclete si mai ales zonele verzi, acesta va continua sa atraga oameni si sa genereze activitati pentru membrii colectivitatii.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa