Inapoi

Statie de apa renovata intr-o locuinta confortabila

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
statie_apa_berlin6

Autor: Diane Pham

 

Berlin este un oras modern cu aer burghez, cu o istorie irezistibila, o viata culturala diversificata si o arhitectura deosebita care rivalizeaza cu cea a Parisului, Londrei sau New York-ului. Dar daca este ceva care il diferentiaza de celelalte mari metropole este pretul relativ scazut al proprietatii. Doi artisti intreprinzatori, Michael Elmgreen si Ingar Dragset, nu au procedat precum alti ex-pati care traiesc in Berlin, acestia cumparand si renovand un spatiu care urma sa le devina resedinta. Ce putem cumpara cu 700 000$ intr-o metropola precum Berlinul? Un apartament? Un loft? Probabil o casa mai mica? Dar ce spuneti de o statie de pompare a apei?!

 

Aceasta cladire care initial a fost o statie de pompare a aperi se gaseste in Neukolln, o suburbie la mai putin de 4km de centrul orasului. Asezata printre case si spatii verzi, statia de pompare nu a mai fost folosita inca de la inceputul anilor 1990 datorita pozitiei intr-o zona neindustriala fapt care i-a restrictionat functionarea. Cei doi proprietari au cerut ajutorul echipei de arhitecti formata din Nils Wenk si Jan Wiese pentru a revitaliza vechea cladire si a o transforma intr-o casa cu un spatiu de lucru separat.


 

 

Lucrarile de renovare, care au durat aproape un an de zile, au fost efectuate ca si cum ar fi fost vorba de un proiect de arta. Cei doi arhitecti si-au indreptat atentia catre detaliile si finisajele unice ale cladirii, exploatand aerul industrial predominant al acesteia pastrand in acelasi timp structura istorica. De exemplu mare parte din gurile mari si vechi de ventilare de la etajul superior, prin care intra inainte aerul proaspat, au fost transformate intr-un semineu, intr-o masa, intr-un pat de oaspeti si chiar intr-o cada ingropata. Chiar si pasarelele de pe care se superviza inainte functionarea echipamentelor, au devenit acum spatii de lucru la mezanin, birouri ale celor doi beneficiari.






Datorita faptului ca statia ca si cladire era intr-o stare buna, au fost facute doar foarte putine schimbari structurale. Suprafata mare ofera suficient loc pentru experimente spatiale si de relationare, in special intre spatiile de locuit si cele destinate lucrului care de cele mai multe ori sunt o adevarata provocare pentru designeri.
Ingar Dragset declara: "Intentionat am tratat granita dintre spatiile de lucru si cele ale locuintei ca fiind ceva trecator. Alaturarea unui spatiu mare, deschis precum cel al zonei de zi cu spatiul mic si ascuns al zonei de lucru iti da sentimentul ca esti foarte bine protejat acolo sau foarte expus, acest sentiment depinzand si de starea de spirit a fiecaruia". Pentru obtinerea spatiilor s-au daramat majoritatea peretilor de compartimentare si cu cat se avanseaza pe inaltime si in adancime cu atat se contureaza mai bine ideea de intimitate. Spatiile au fost gandite pentru ca fiecare dintre artisti sa aibe zona lui iar spatiile comune se impart intr-o bucatarie, un living in mansarda si patru bai. Amenajarea interioara se pastreaza in limitele unui minimalism estetic cu multa lumina naturala care produce reflexii interesante pe pardoselile din asfalt. 


 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa