Inapoi

Suprafete cu texturi realizate manual

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Fratii gemeni Richard si Ian Abell de la Studio Based Upon au creat suprafete texturate, adevarate opere de arta, folosind metal, rasini si lacuri. Aplicate ca un lichid, aceste texturi obtinute manual, au o imagine estetica deosebita, asemanatoare unor picturi.

Cea mai la indemana utilizare a acestor finisaje ar fi placarea diferitor suprafete, realizarea diferitor forme arhitectural-sculpturale si a unor elemente de mobilier, placarea usilor sau a pardoselilor. Aceste suprafete realizate de Based Upon au fost primite cu entuziasm de specialisti, designeri si arhitecti de o potriva, fiind declarate castigatoare a premiiilor FX design si catalogate drept "fiecare textura este o opera de arta". Printre cei care au comandat astfel de texturi se numara David Collins, Candy and Candy, Alberto Pinto, Armani Casa, HMKM, Dona Karan, Nobu si Fortnum&Mason.

In realizarea texturilor cei de la Based Upon folosesc aproape toate metalele pentru a le combina si a obtine diferite aliaje si amestecuri. In timp ce suprafata pastreaza calitatile metalului in privinta gradului de reflexie, a patinei si a rezistentei la uzura, aceste suprafete sunt mult mai usoare pentru ca vorbim de folii subtiri din respectivul amestec. Prin aplicarea succesiva a diferitor straturi si prin amestecarea manuala a acestora se obtine imaginea aemanatoare unei picturi cu un grad de detaliere mult mai ridicat decat in suprafetele metalice conventionale.Compania este recunoscuta pentru operele de arta mai complexe care implica realizarea unor suprafete texturate pe intreaga suprafata a unui perete sau pe toti peretii unei camere. Modele cu inspiratie din natura, unele mai abstracte constand in fisuri si crapaturi sau altele mai complicate cum ar fi muguri de cires si fluturi, au fost folosite pentru a realiza peisaje in sali de spectacol, pe tavanul restaurantelor sau pe toata inaltimea peretilor unei zone de scari. Imaginea estetica este obtinuta prin amestecarea rasinilor colorate si a suprafetelor de metal invechit, cu texturi naturale unice care multe dintre ele au fost prelevate din London Parks, Scottish Highland sau Arabian Deserts. Based Upon Studio s-a specializat in realizare pieselor de mobilier unicat si a operelor de arta comemorative. Mare parte din operele de arta realizate sunt rezultatul unui demers in care artistul relateaza o poveste sau pune in valoare un anumit loc prin diferite poze, mostre de materiale si obiecte gasite care ulterior devin elementele cheie in realizarea unei noi suprafete.

Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa