Inapoi

Svalbard prezinta noul Centru Stiintific din Arctic

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
svalbard_center3

Autor: Diane Pham


Norvegia aduce o noua realizare arhitecturala in lumina reflectoarelor, este vorba despre un nou centru stiintific in comunitatea Longyearbyen - Svalbard. Proiectat de catre arhitectii Jarmund/Vigsnaes AS, centrul raspunde tuturor provocarilor mediului artic printr-o anvelopanta realizata din cupru si inaltata de la pamant pe 390 de stalpi de otel, oferind privelisti care iti taie respiratia.


 

 

Exteriorul cladirii abunda in forme geometrice care in alt context ar fi atras o serie de critici pentru extravaganta nejustificata, aici inspira respect. Simularile climatice realizate 3D au fost facute pentru a intelege miscarile vanturilor si ale zapezii in timp ce strabat site-ul si au condus la definirea pantelor si dimensiunilor acoperisurilor astfel incat nici o fereastra sau usa sa nu fie blocata de zapada spulberata. Cladirea a fost asezata deasupra pamantului pe o serie de stalpi din otel pentru a ajuta la degajarea, spulberarea naturala zapezii in acelasi timp oferind o protectie ridicata a interiorului, impiedicand transferul de caldura catre pamantul inghetat.

 

 

 

 

 

In incercarea de a crea un climat calduros si primitor, care sa ofere adapost impotriva vremii rele din lunile cu zapada, arhitectii au ales lemnul de pin si culori vii pentru amenajarea spatiilor interioare. O extindere a cladirilor existente gazduind universitatea si centrul de cercetare, Centrul Stiintific Svalbard creaza o noua structura cu o suprafata construita de 22 500 mp. Centrul Stiintific include spatii pentru Institutul Polar Norvegian, un depozit cultural si istoric pentru Guvernatorul din Svalbard si un nou Muzeu Svalbard.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa