Inapoi

Taiwan: Stadionul care functioneaza integral pe energie solara

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
stadion

In Taiwan tocmai s-a finalizat constructia unui stadion de 50 000 de locuri a carui functionare se bazeaza in totalitate pe transformarea energiei solare in energie electrica prin folosirea panourilor cu celule fotovoltaice. Impresionanta cladire proiectata de catre arhitectul Toyo Ito in forma serpuita a unui dragon chinezesc, este placata cu 8 844 de panouri solare care pot lumina intreaga arena cu 3 300lx.Inaugurarea stadionului va fi facuta spre finele acestui an, cu ocazia Jocurilor Mondiale 2009.

Construirea unui nou stadion este intotdeauna un proces complex care implica atat in prima faza finantare substantiala si multa forta de munca cat si in faza de exploatare – cand costurile energiei necesare functionarii sunt impresionante. Design-ul propus de Toyo Ito reduce acest consum permitand iluminarea stadionului cu 3 300lx si a doua super ecrane, prin folosirea celor 14 155mp de acoperis realizati cu panouri fotovoltaice. Pentru a fi siguri ca solutia este fezabila, in ianuarie oficialitatile impreuna cu o echipa de specialisti au efectuat teste si s-a constatat ca este nevoie de doar 6 minute pentru a alimenta intregul sistem de iluminat.

Conceptul ecologic a fost urmarit si in alegerea materialelor utilizate astfel s-a optat pentru pardoseala permebila cat si pentru refolosirea diferitor materiale provenite din zona. Sit-ul pe care este amplasat stadionul are aproximativ 18 hectare, dintre care 7 hectare sunt destinate crearii si dezvoltarii spatiilor publice, cum ar fi: traseele pentru biciclete, terenurile de sport si chiar un elesteu ecologic. Grija pentru ecosistem i-a determinat sa tranfere toate plantele ce ocupau zona, inainte de a demara constructia stadionului.


Acest proiect este important pentru comunitate si pentru ca surplusul de energie electrica produs in "extra sezonul sportiv" va fi vandut catre reteauna locala, beneficiind intregul oras. Aproximativ 80% din necesarul de energie pentru zonele invecinate, va fi obtinut prin folosirea panourilor solare ale stadionului. Per total, se estimeaza ca stadionul va produce 1.14milioane de KWh pe an prevenind astfel  poluarea atmosferei cu 660 tone de dioxid de carbon anual.


Citeste mai mult pe www.inhabitat.com.

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa