Inapoi

TIBA Architects Studio inspira viata intr-un magazin cladire istorica

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
magazinul_paris3

Magazinul Paris este prima cladire in Ungaria realizata exclusiv pentru depozitare folosind o structura din beton armat, drept urmare a fost declarata monument national. A fost construita in 1909-1911 in stilul industial art-nouveau pe terenul unui cladiri cazino cu arhitectura neo-renascentista. In perioada anilor 60 cladirea a suferit o serie de lucrari de reamenajare care i-au adus modificari ale stilului arhitectural si al functiunii. Pana in 1991 a functionat ca orice alt magazin "universal" specifice epocii comuniste. Prin cumpararea cladirii in 2006, cei de la OROCO au dorit sa salveze cladirea prin renovare si sa ii redea prestigiul pe care l-a detinut in trecut.


Obiectivul principal al lucrarilor de renovare a fost sa refaca conceptul spatial original al cladirii, sa aduca la viata valorile originale tinand cont pe cat posibil atat de aspectele monumentale cat si de nevoiele viitorilor utilizatori, in acelasi timp folosind elemente contemporane care sa corespunda cu situl istoric al cladirii dar care sa ii confere un aer revigorant si indraznet.

Magazinul a fost transformat intr-o cladire multifunctionala, cu magazine, birouri si spatii de loisir. Spatiile care inainte erau intuneacoase si inguste au fost transformate in zone largi, elegante dar care pasteaza imaginea initiala. Un club exclusivist si un restaurant vor fi amplasate deasupra unei structuri unice de metal si sticla. Acoperisul terasa complet redecorat va oferi privelisti deosebite asupra orasului. 

Limbajul arhitectural al proiectului de renovare si redecorare a fost gandit ca un amestec de neo-renascentism si art-nouveau industrial. Formele, detaliile, decoratiile sunt reinterpretari ale cladirilor istorice creand astfel o relatie noua intre elementele vechi, istorice si cele noi. Folosirea liniilor frante si a decoratiilor geometrice, de mici dimensiuni si repetate a ajutat la obtinerea unui limbaj contemporan, cu suprafete si spatii bogat decorate amintind in acelasi timp de atmosfera originala, luxoasa a fostului magazin.


 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa