Inapoi

Traind cu delfinii

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
traind_cu_delfinii4

Casa care a fost proiectata in colaborare cu Clorindo Testa este situata intr-o zona aparte a coastei argentiniene, aproape de faleza.
Proiectul a inceput prin analizarea relatiei dintre o forma cu o geometrie clara - asemeni unei stanci artificiale - si relieful accidentat pe care urma sa fie construit, Cubul se aseamana cu formatiunile geologice din zona. Casa se deschide treptat catre mare de la nivelul parterului pana la cele superioare, asigurand astfel legatura cu exteriorul, ceva mai mica la nivelul de jos si crescand pe masura ce ajungem la etaj. Interiorul a fost gandit pentru a asigura un mediu primitor si izolant pentru conditiile climatice excesive, cum ar fi vanturile permanente dinspre mare.

Spatialitatea interioarelor este generata de forme cu geometrie simpla dar care datorita interconexiunilor, produc diferite unghiuri de deschidere catre vant, peisaj, soare si alte spatii. Dormitoarele si spatiile comune au fost pozitionate la parter, in timp ce zonele de socializare cum ar fi locul de luat masa, livingul si bucataria au fost amplasate la etaj. Exista de asemenea o terasa gradina, pe acoperis, gandita si realizata la diferite cote de inaltime care asigura spatiul necesar diferitor activitati dar cel mai important, ajuta la patrunderea luminii naturale in casa pe parscursul sezonului rece. Aceasta relatie intre nivelul superior si terasa gradina permite crearea unor legaturi spatiale cu marea si genereaza un nivel social care sustine strategia generatoare a casei.





Referitor la constructia efectiva a casei, s-au folosit materiale produse local si care se incadrau in cerintele tehnice de construire locale. Lemnul folosit in timpul lucrarilor de constructie a fost reciclat in elemente de mobilier sau pentru placarea fatadelor. Ferestrele si deschiderile au fost proiectate in functie de parametrii dati de cele mai aspre conditii din regiune, pentru asigurarea unei bune izolari folosindu-se vitrajul dublu. Sistemul de incalzire este amplasat la nivelul parterului si este distribuit la etaj prin procesul de convectie, casa scarii fiind spatiul de circulatie a aerului catre nivelul superior.
Pontoporia este denumirea stiintifica pentru specia de delifini Plata, ale caror grupuri pot fi admirate de la ferestrele casei.

 

 


Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa