Inapoi

Turnul SEARS se "inverzeste"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
searstower1

Autor:  Bridgette Meinhold


La fel ca si turnul de birouri Empire States Building, turnul Sears din Chigaco va suferi niste modificari care au ca scop eficientizarea consumului de energie si transformarea acestuia intr-o cladire cat mai ecologica posibil. Arhitectii Adrian Smith si Gordon Gill sunt cei care se vor ocupa de realizarea planurilor pentru imbunatatirea cladirii dar si a celor pentru noul hotel de lux, avand 50 de etaje, ce urmeaza a se construi langa tunul de birouri. Actualizarea tehnologiilor din cadrul turnului vor avea ca efect reducerea consumului de energie cu 68 000 000kWh pe an care sunt echivalentul a 50 000 barili de petrol. Costul pentru lucrarile de renovare este estimat la aproximativ 350$ milioane pentru turn si dupa finalizarea lucrarilor acesta se va numi Turnul Willis.

 

 

 

 

Timp de 24 de ani turnul Sears a detinut recordul pentru cel mai inalt turn din lume si in numai 4 ani acesta va fi imbunatatit si va atinge performanta de a consuma cu 80% mai putina energie. Acest obiectiv va fi atins prin implementarea mai multor proiecte care vizeaza obtinerea energiei regenerabile, eficientizarea energiei si implementarea unui sistem de management al cladirii.

 

 

O investitie majora va fi in inlocuirea tuturor celor 16 000 de ferestre care momentan au doar o singura foaie de geam, cu unele eficiente termic cat si a celor 104 lifturi de mare viteza. Cu ajutorul turbinelor eoliene, a panourilor fotovoltaice si a incalzirii folosind apa calda, se va economisi o mare cantitate de energie. Acoperisurile verzi vor reduce debitul apei de ploaie si va oferi o mai buna termoizolare cladirii. 
Pe langa aceste lucrari de mare anvergura care vor fi efectuate turnului, alaturi se va construi un hotel de lux avand 50 de etaje, proiectul acestuia fiind realizat de catre aceeasi arhitecti, Adrian Smith si Gordon Gill. La parter se va amenaja o mare piata urbana cat si spatii comerciale, restaurante care sa gazduiasca turistii veniti sa admire lucrarile de "inverzire" aduse turnului Sears. Proiectul nu numai ca va imbunatati consumul resurselor cu intretinerea si functionarea spatiilor din turnul Sears dar va oferi si locuri de munca pentru aproximativ 3 600 de oameni.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa