Inapoi

Un acoperis extravagant, pe masura cladirii: Centrul Pompidou de la Metz

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
pompidou

Cu un an inainte de ingaurarea cladirii, fixata pentru luna mai 2010, la Centrul Pompidou de la Metz se lucreaza intens la montajul acoperisului in forma de palarie chinezeasca realizat dintr-o tesatura de lemn lamelar.Singeru Ban, arhitectul care a proiectat cladirea si implicit si acoperisul, a recunoscut ca o astfel de lucrare nu a mai fost realizata si a implicat cautarea si angajarea mai intai a unor ingineri si apoi a unei firme de constructie capabili sa duca la bun sfarsit lucrarea.

Forma structurii acoperisului a fost gandita sa permita deschideri mari, de pana la 40m, fara a necesita multe puncte de sprijin. Acest lucru a fost posibil datorita "mesh-ului" format din fasii laminate tesute pe trei directii, de-a lungul structurii hexagonale a cladirii. Geometria acoperisului este neregulata, modelandu-se in curbe si contra-curbe  pentru a crea senzatia unei panze ce se intinde peste toata cladirea si in special peste cele trei galerii epozitionale, ajungand pana aproape de sol.

Pentru a fi siguri de rezistenta acestei structuri s-au realizat teste in tunelul de vand de la Nantes, modelul redus la scara al viitorului Centru Pompidou fiind supus la vanturi si zapezi extreme, cat si la temperaturi de -15°C.

Rezultatele au aratat ca intreaga constructie, in special acoperisul si peretii au fost corect proiectati si nu prezinta riscuri. Imitand palaria tipic chineza, intreaga structura va fi acoperita cu o membrana de 8 800mp din fibra de sticla prevazuta cu o protectie din teflon. Datorita caracteristicilor hidroizolante ale materialului, se creaza un climat de zona temperata propice conservarii operelor de arta ce urmeaza a fi expuse.

Detalii la www.centrepompidou-metz.fr

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa