Inapoi

Un nou concept pentru controversatul proiect de la Chelsea Barracks

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Un nou master plan a fost facut public pentru contestatul proiect din Londra, intitulat Chelsea Barracks. Proprietari unici si dezvoltatori, compania Quatari Diar Real Estate Invetment a facut public de curand acest nou master plan care insa nu avea nici o parte de arhiterctura detaliata. Designul a fost creat de arhitectii Dixon Jones, Squire & Partners si arhitectul peisagist Kim Wilkie.

Daca va mai amintiti, anul trecut, echipa de la Rogers Stirk Harbour+Partners a prezentat un plan pentru aceeasi locatie care a fost primit cu multa ostilitate de catre localnici si de Majestatea Sa, Printul de Wales astfel incat proiectul a trebuit sa fie retras. Parerile generale ale arhitectilor din Marea Britanie erau impartite si existau suficiente nemultumiri legate de propunerea lui Rogers. Pe de alta parte in momentul in care Printul Charles a venit cu proiect al carui design era complet diferit, s-a observat ca doua treimi dintre arhitecti preferau proiectul modernist al lui Rogers decat interpretarea clasica propusa de Printul Charles.

In ciuda respingerii propunerii facuta de Majestatea Sa, noua propunere se pare ca are influente clasice, cu o distributie mult mai formala decat reteaua modernista de blocuri independente a lui Rogers. Astfel ca vechea discutie intre modern si clasic va continua. Cu toate acestea, noua propunere asigura un spatiu public pentru arta, piete in aer liber si elemente care sa contribuie la relaxarea membrilor comunitatii, incluzand un hotel boutique, un centru sportiv si un centru de ingrijire medicala. Fosta Capela Garrison va juca un rol important in relatia dintre spatiu public si cel privat, pentru ca noul master plan propune ca locuitorii din zona si membrii comunitatii sa isi exprime public punctul de vedere referitor la modalitatea de integrarea a acestei structuri in cadrul zonei rezidentiale. Planurile detaliate de arhitectura urmeaza sa fie realizate de o serie de arhitecti care inca nu au fost nominalizati.

Purtatorul de cuvant pentru compania Quatari Diar declara urmatoarele: „Quatari Diar si-a asumat un angajament de lunga durata pentru realizarea unei investitii de mari dimensiuni in aceasta locatie in vederea realizarii unei noi comunitati londoneze sustenabile, asigurand spatiile publice si private de care membrii acestei comunitati au nevoie, exact acolo unde acestia le doresc. Dezbaterile publice sunt de o importanta capitala in dezvoltarea unui concept care noi credem ca va fi un peisaj londonez autentic dar, in acelasi timp avand un caracter indraznet, capabil sa se adapteze in timp si drept urmare foarte durabil."

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa