Inapoi

Un nou spatiu public, bijuteria din cadrul proiectului de revitalizare a falezei Hillsborough din Tampa, Florida

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
hillsborough_tampa4

Parcul cu o suprafata de 9ha, proiectat de catre firma Thomas Balsley Associates actioneaza ca o imensa peluza pentru noul Muzeu de Arta din Tampa si pentru Muzeul Glazier Children, transformand semnificativ zona falezei din centrul orasului. Comparat cu o bijuterie a coroanei, noul parc Curtis Hixon este piesa principala dintr-un plan zonal care combina activitatile de recreere, urbanismul, cultura, patrimoniul si divertismentul, toate facand parte din spatiu urban de-a lungul raului Hillsborough. Propunerea arhitectilor peisagisti a urmarit inlocuirea vechiului muzeu si a garajelor ce blocau accesul la rau printr-un parc urban atragator.

Thomas Balsley declara: „parcurile de succes ale secolului 21 trebuie sa tina in echilibru creativitatea si inovatia prin aplicarea unor scheme de design deja incercate. In cadrul acestui proiect am propus spatii care variaza la nivel de scara, de la peluze mari pana la alveole in gradini care sa asigure intimitate dar care prin faptul ca se deschid catre spatii mai mari pot sa ajute la organizarea unor evenimente de dimensiuni variate." Relieful sculptural include peluze care coboara de la terasele muzeului si din promenada gradinii; zona sudica consta intr-o serie de spatii belvedere si un pavilion liniar cu zone de odihna, cafenea si un centru pentru vizitatori.

Amplasate in lungul raului, o zona de joaca si un spatiu special destinat animalelor de companie preiau formele sculpturale din elemente cheie ale Muzeului de Arta. In piatetele parcului au fost realizate diverse fantani si jocuri de apa menite sa anime copii si pe oamenii mari de o potriva. Banci realizate din lemn, fotolii si mese de picnic cu scaune pivotante sunt elemente de mobilier urban care au contribuit la succesul parcului.

In mare parte, pentru zonele inverzite s-a ales plantarea unor specii autohtone. Peluzele, gradinile cat si fantanile functioneaza pe baza de apa reciclata. Iluminatul artifical cu LED-uri al parcului asigura atractivitatea acestuia si pe timp de noapte, avandu-se grija si de consumul de energie necesar.Acest parc a ajuns sa fie locul preferat al locuitorilor pentru petrecerea timpului liber si in acelasi timp este un nou simbol pentru orasul Tampa, reenergizand spiritul civic al membrilor comunitatii.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa