Inapoi

Un pod scoate orasul Dresda de pe lista UNESCO

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
dresda

Orasul Dresda din Germania, care a supravietuit bombardamentelor devastatoare din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a fost exclus din lista UNESCO a monumentelor cu valoare mondiala.

 

Acest eveniment nefericit s-a intamplat datorita noului pod de peste Elba, care in perspectiva specialistilor de la UNESCO, distruge imaginea centrului istoric reconstruit in intregime dupa razboi.

 

Un astfel de caz de excludere este destul de rar, dovada ca excluderea orasului Dresda este abia al doilea caz, chiar daca primise nominalizarea in 2004. Primul caz de excluderea a fost cel al Sanctuarului Arab Oryx din Oman, in 2007 cand guvernul a redus suprafata protejata cu 90% din cea initiala.

 

 

Domnul Martin Roth, directorul Colectiei de Arta din Dresda, a clasificat arhitectura podului drept una "banala" si considera ca este motivul pentru care turismul orasului a scazut. Pe de alta parte, sustinatorii podului spun ca acest element arhitectural este un simbol al democratiei, mai ales pentru ca realizarea podului a fost aprobata prin voturile a doua referendum-uri locale.

 

In ziarul electronic S-Z Online, Consilierul orasului Dresda, domnul Jan Mucke declara urmatoarele: "intr-o democratie nu este posibil sa castige dictatura unui grup minoritar, care actioneaza in afara canoanelor estetice si culturale, crezand ca stiu mai mult decat marea majoritate a cetatenilor".

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.architectmagazine.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa