Inapoi

Un proiect propus pentru centrul orasului poate afecta casa lui Frank Lloyd Wright

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
lamp_house

Autor: Dean Mosiman


Stirea a fost facuta publica pe 20 octombrie, anuntand ca un investitor imobiliar doreste sa realizeze un proiect imobiliar cu o valoare a investitiei cuprinsa intre 30 si 50 de milioane de dolari, in vecinatatea Capitol Square si care presupune executarea unor lucrari de demolare in zona care ar putea impune mutarea casei arhitectului Frank Lloyd Wright.


In acelasi timp dezvoltatorul, Apex Enterprises discuta de asemenea cu Primaria salvarea a 200 de case din strada East Miflin si realizarea unora noi deasupra unei parcari publice de vis-a-vis.


Intr-o economie de criza care se confrunta cu probleme in zona imobiliara, cei de la Apex iau in considerare construirea caselor si in prima faza inchirierea lor, urmand ca dupa ce lucrurile se echilibreaza sa le scoata la vanzare.

Propunerea care consta in construirea a 120 de locuinte, case individuale, intimpina rezistenta istoricilor care doresc sa protejeze casa arhitectului Wright si inca o locuinta din strada East Mifflin la care se adauga locuitorii apartamentelor din 125 N. Hamilton care isi vor pierde privelistea.
Reprezentantii de la Apex se consulta cu partile implicate pentru a gasi o solutie pentru situatia creata. Presedintele Apex, domnul Steve Yoder a declarat: "Discutiile sunt inca la inceput, ne aflam intr-o faza incipienta a proiectului. Incercam sa ajungem la o intelegere cu locuitorii din vecinatati si suntem constienti ca nu va fi usor."


Ald. Bridget Maniaci din al 2-lea District declara: "Daca proiectul afecteaza o casa de a lui Frank Lloyd Wright atunci datele problemei se schimba. Ideea transformarii parcarii are potential dar trebuie sa raspunda in primul rand intrebarilor de natura structurala si dupa aceea sa rezolve neintelegerile cu vecinii."

 

Erik Paulson, membru al Comitetului Locuitorilor din Zona, spunea ca locuitorii vor sa protejeze casa lui Wright si sunt impotriva ideii de demolare sau mutare a caselor. Cu toate acestea sunt interesati de propunerile referitoare la transformarea parcarii.

Proiectul celor de la Apex este a doua mare initiativa in domeniul imobiliar pe care au demarat-o in ultimele luni. In iulie investitorul a propus un proiect cu functiuni mixte in valoare de 100 milioane de dolari in zona lacului Monona, cuprinzand un hotel care sa deserveasca Monona Terrace. Apex inca rafineaza planurile pentru acea investitie care includ un hotel de 14 niveluri, cu 450 000mp construiti si 300 de camere, un centru de fitness si o piscina, un centru de conferinte, locuinte, restaurante si magazine alimentare cat si o parcare subterana. Lucrarile la hotel pot incepe din 2011.


"Este greu de crezut ca cei de la Apex vor reusi sa sustina finaciar doua proiecte de asemenea anvergura" declara Ald. Bridget Maniaci

Investitorul are in proprietate sau detine controlul asupra a opt case din zona 200block din strazile East Mifflin, din North Webster si North Butler aflate in apropierea parcului James Madison - incluzand si casa cu trei niveluri a lui Wright construita in 1903 si intitulata "Lamp House" (de la nr. 22 de pe strada Butler). Apex ar putea incepe lucrul la acest proiect rezidential in aproximativ un an, a declarat domnul Yoder si acestia vor lucra cu firma de design si proiectare Iconica pentru detalierea proiectului.

 

 

Apex a oferit patru variante pentru o locuinta de 110-120, toate incluzand un mic parc in care sa se amenajeze un centru pentru vizitatorii care vor sa admire casa arhitectului Wright.

Trei idei implica demolarea si mutarea caselor pentru realizarea unui turn sa a mai multor turnuri de locuinte colective ce se vor inalta pe starda East Mifflin in timp ce a 4-a varianta implica mutarea caselor deasupra parcarii.


Jason Tish, director executiv al Companiei pentru Conservare Istorica din Madison spune ca este important sa se respecte casa lui Wright si ca locuintele care urmeaza sa fie propuse ar trebui sa se incadreze in specificul zonei, fara a depasi inaltimea existentului.

Datorita nemultumirilor membrilor comunitatii Yoder considera ca cel mai bine este sa construiasca desupra parcajului dar aceasta ar implica o serie de discutii cu Primaria si efectuarea unor studii care sa certifice siguranta structurii si posibilitatea construirii caselor.

 

J.R.Sims un proprietar de apartament in Capitol Point a spus ca sustine initiativa comunitatii de a pastra caracterul si arhitectura zonei, pentru protejarea valorii bunurilor care cu siguranta va descreste daca apartamentele isi pierd vederile catre oras.

Terenurile despre care vorbim sunt amplasate in zona de afaceri a orasului care dupa cum declara domnul Yoder nu este utilizat la parametrii maximi, nestiind inca cum sa raspunda la cererea comunitatii de a nu construi nimic acolo.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.architectmagazine.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa