Inapoi

Un raspuns durabil la o provocare urbana

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
santa_monica_centru_civic

Volumetria parcarii defineste o noua zona de acces pentru centrul civic al orasului. Furnizeaza 900 de locuri de parcare pe 6 niveluri supraterane si doua subterane, in timp ce design-ul fatadelor leaga vizual mai multe cladiri invecinate. Provocarea a constat in crearea unei arhitecturi deosebite dintr-o volumetrie banala si o functiune care de multe ori nu este asociata cu design-ul de inalta clasa.


Cele patru laturi ale cladirii sunt tratate tinandu-se cont de contextul urban; zona comerciala si pietonala sunt in prelungirea arterei catre centrul civic, creand astfel o destinatie. Cafeneaua de pe terasa pricipala anima fluxul trecatorilor care se dirijeaza catre centru, in timp ce gradinile si sculpturile pun in evidenta interiorul si exteriorul cladirii.

 

Panouri forovoltaice au fost montate pe acoperis si furnizeaza cea mai mare parte din necesarul de energie electrica al cladirii. Toate fatadele permit ventilarea naturala si iluminatul interioarelor. Tavanele au fost vopsite in alb pentru a mari luminozitatea interiorului. Panourile vitrate in culori variate permit luminii naturale sa intre in cladire, micsorand astfel cantitatea de energie folosita pentru iluminatul artificial atat de necesar unei cladiri cu o astfel de functiune.
Accesul auto la etajele de parcare se face printr-un inel de circulatie iar noduri de circulatie verticala sunt prevaute la intrarile principale.

 

 


Design-ul arhitectural
nu intentioneaza sa mascheze natura functionala a cladirii, ci sa ii puna in valoare volumetria. Solutia implementata foloseste o gama variata de materiale, sticla laminata colorata, panouri fotovoltaice, panze metalice, beton amprentat, toate pentru a crea o fatada urbana dinamica.

 

Mai multe informatii gasiti pe: www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa