Inapoi

Un "salt" energetic care trebuie exploatat

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
powerleap3

POWERleap a dezvoltat un sistem de pardoseala care transforma energia cinetica a pietonilor si vehiculelor din trafic in electricitate. Componentele care acumuleaza energie combina tehnologie piezoelectrica si un design de circuite revolutionar astfel incat produsul final sa poata fi particularizat si adaptat oricarei locatii.

In acest moment cei de la POWERleap lucreaza la realizarea primului set de pardosela pilot.

Curentul electric produs de catre sistem poate fi inmagazinat si folosit intr-un mare numar de aplicatii in vederea realizarii unui sistem autonom. In cazul unor suprafete mari acoperite cu acest nou tip de pardoseala, energia produsa poate fi introdusa in sistemul local de distributie. Mai mult, pardoseala POWERleap poate fi folosita ca o retea cu senzori care asigura un mediu inconjurator inteligent imbunatatind eficienta energetica in zona respectiva.

 

 

Cei care propun sistemul sustin ca produsul poate fi folosit in diferite locatii cu functiuni dintre cele mai variate, cum ar fi: la trotuare, ringurile de dans din cluburi, terminalele aeroporturilor, statiile de tren si metrou, in salile de gimnastica si fitness, pe stadioane, in salile de conferinta, in hiper-market, in campusuri dar si in parcurile publice.

 

 

Tehnologia care sta la baza functionarii sistemului POWERleap este piezoelectricitatea, adica acel curent electric obtinut in urma aplicarii unei forte. Piezoelectricitatea este un fenomen natural care se intampla in cazul anumitor materiale atunci cand sunt deformate si genereaza un camp electric in jurul lor. Aceste materiale pot varia de la cristale pana la ceramica si chiar unii polimeri. Cand nu se aplica nici o forta, structura atomica a acestor materiale este in echilibru si nu se produce nici o sarcina electrica. In momentul in care se aplica o forta, se creaza o sarcina electrica ce strabate materialul iar daca acesta este inserat intr-un circuit atunci se poate obtine curent electric.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa