Inapoi

Un stadion care nu respecta regulile proiectarii standard

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
stadion_dalian1

Participand la un concurs pentru proiectarea noului stadion in Dalian - China, echipa de la NBBJ au facut tot posibilul ca proiectul lor sa atraga atentia tuturor, prin folosirea conceptului prin care reintegreaza sportul in natura inconjuratoare.

Locul initial ales pentru construirea noului stadion a fost langa ocean, in apropierea muntilor. Echipa de la NBBJ s-a folosit de cadrul natural pentru a dezvolta ceea ce ei au numit "experienta unui fan sportiv mult imbunatatita cat si o eficienta in organizarea stadionului". Masterplanul s-a schimbat de atunci, concursul a fost oprit pana cand un nou sit a fost ales in Dalian si din fericire pentru cei de la NBBJ, acesta avea caracteristici de relief asemanatoare.

Arhitectii au folosit o "arhitectura organica" pentru a rupe tipologia clasica a unui stadion care nu permite spectatorilor sa stie ce se intampla in interior. Astfel ca au gandit spatiul ca o "gradina" deschisa ce indeamna catre interactiune, creaza spatii publice si invita vizitatorii sa simta natura inconjuratoare. Laturile mici ale stadionului coboara pana la nivelul pietelor publice incurajand incluziunea si folosind peisajul oferit de ocean si de munti. Intr-un mod discret accesul in stadion nu este permis din aceste piete din nord si sud, in schimb limiteaza accesul numai prin cele trei porti de pe laturile estica si vestica. Latura lunga a stadionului se desprinde parca din peisaj pentru ca peretii sunt plantati cu vegetatie indigena, intre 10-20 de plante pe metrul patrat. Acesti pereti contin toate utilitatile necesare inclusiv apartamente pentru VIP, grupurile sanitare, spatiile tehnice si casele de bilete. Acestia asigura in acelasi timp si structura de rezistenta pentru acoperisul cu design inovator.

 

 

 

 

In timp ce multe stadioane sunt descoperite, cei de la NBBJ au propus pentru stadionul din Dalian un acoperis care are o forma deosebita si care asigura adopost pentru spectatori. "Faptul ca acoperisul este alcatuit dintr-o multitudine de panouri, fiecare cu propria-i orientare, va ajuta sa produca o rupere a curentilor de aer. Un alt avantaj al acestor panouri este ca vor reflecta si amplifica sunetele din timpul meciului" a declarat purtatorul de cuvant al NBBJ.


 

In cadrul stadionului s-a urmarit marirea numarului de locuri pe laturile lungi ale acestuia, in vederea optimizarii confortului vizual al spectatorilor. Locurile aflate pe mijlocul terenului sunt proiectate sa aiba camp vizual liber si "o calitate extraordinara pentru un stadion de marimile acestuia" asa cum declara purtatorul de cuvant. Stadionul este proiectat sa gazduiasca 40 000 de spectatori si cu o zona care poate primi temporar inca 15 000 de spectatori.

Implementand in proiect si elemente ecologice, cei de la NBBJ spera ca proiectul pentru Stadionul Gradina sa functioneze precum un element integrat in peisajul orasului Dalian.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa