Inapoi

Un tapet anti-explozie va poate salva in cazul unei calamitati naturale

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
tapet_anti_explozie_1

Autor: Ariel Schwartz

 

Imaginati-va ca o tornada sau un uragan se indreapta catre orasul in care locuiti, dar in loc sa fugiti pentru a va adaposti in beci, ramaneti confortabil in livingul dumneavoastra. Desi pare incredibil acest lucru poate fi posibil datorita noului tapet "X-Flex Blast Protecting System" care, asa cum indica si numele, are capacitatea de a rezista undei de impact a unei explozii. Acest tapet inventat de compania Berry Plastics in parteneriat cu Divizia de Ingineri a Armatei Americane exista in realitate si este confectionat dintr-un singur strat atat de rezistent incat poate opri sfaramarea unui perete lovit de o ghiulea folosita la demolari.Tapetul X-Flex
este un adeziv cu o fata foarte aderenta care se lipeste pe suprafata interioara a peretelui din zidarie sau a celor din lemn. Conform declaratiilor designerilor, acoperirea unei intregi incaperi se realizeaza in mai putin de o ora. Acest tip de tapet este atat de eficient incat un singur strat poate tine in picioare un perete de zidarie care a fost lovit cu o ghiulea de demolare, in timp ce un strat dublu poate mentine intact un perete din gips-carton care este lovit de obiecte masive.

Probabil ca va intrebati cum functioneaza?! Sistemul X-Flex este alcatuit dintr-un strat de material asemanator cu Kevlar introdus intre doua foi tesute de polimer elastic. Se pare ca doar de atat aveti nevoie pentru ca locuinta dumneavoastra sa nu mai fie victima naturii.

Compania Berry Plastics intentioneaza sa scoata pe piata anul urmator o versiune comerciala a tapetului X-Flex.

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa