Inapoi

Un vulcan verde de marimi impresionante se construieste in Italia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
vulcan_verde_italia6

Autor: Mike Chino


O cladire impresionanta din punct de vedere arhitectural a fost construita in orasul italian Noia, la numai o aruncatura de bat de celebrul vulcan de pe Muntele Vezuviu. Proiectata de arhitectul Renzo Piano, cladirea denumita Vulcano Buono (vulcanul bun) aduce aminte in forma, de cosul unui vulcan ai carui versanti sunt acoperiti cu iarba, gazduind in interior un centru comercial. "Vulcano Buono" al lui Piano completeaza cu un spatiu valoros sudul zonei comerciale a orasului Noia, cel mai important terminal de transport din sudul si centrul Italiei.

Insipirat de relieful inconjurator, cladirea "Vulcano Buono" are un profil cu o curba lina care se ridica din pamant precum o colina inerbata. Structura acoperisului este tapetata cu un strat vegetal continand peste 2 500 de plante care ajuta la izolarea spatiilor interioare si diminueaza impactul vizual pe care l-ar produce altfel cladirea. Renzo Piano si-a demonstrat cu ocazia si  altor proiecte preferinta pentru acoperirea cladirilor cu iarba, cum este acoperisul ondulat al Academiei pentru Stiinte din California.

 

 

 

 

 

 

O deschidere in acoperis de 150m lasa spatiu suficient pentru un teatru in aer liber, o piata si o mica padure de pini. Ridicandu-se in jurul acestui spatiu central, o serie de cercuri concentrice gazduiesc spatiile comerciale. Pantele vulcanului sunt sustinute prin folosirea unor elemente structurale care evoca supletea copacilor, din fiecare "trunchi" se ramifica 3-4 "crengi".

Acoperisul cladirii "Vulcano Buono" este impanzit cu o serie de luminatoare cu vitraj dublu, care asigura iluminatul natural in toate spatiile si in acelasi timp reduce costurile electricitatii. Interiorul complexului gazduieste magazine, un supermarket, un cinematograf de 2 000 de locuri, restaurante si un hotel. Arhitectul Renzo Piano considera cladirea ca fiind "o reinterpretare a pietei grecesti, ca spatiu liber pentru evenimente, intalniri si dialog si reuniunea membrilor comunitatii."

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa