Inapoi

Visul lui Foster pentru construirea celui mai inalt turn din Europa pierde din etaje

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Untitled-1

Proiectul realizat de catre arhitectul Norman Foster urma sa aiba o inaltime de 612m devenind cel mai inalt turn din intreaga Europa si o emblema a orasului Moscova unde urma sa fie inaltat. In februarie existau deja mari intarzieri in privinta demararii proiectului iar acum, se zvoneste faptul ca dezvoltatorul imobiliar doreste sa transforme proiectul intr-unul pentru o parcare.

 

In noiembrie 2008, agentia de presa rusa Interfax a dat o stire conform careia proiectul a fost oprit datorita crizei financiare internationale. Dezvoltatorul si finantatorul proiectului nu si-a mai permis continuarea lucrarilor datorita incapacitatii de a strange cele doua bilioane de dolari necesare. Incercarile ulterioare de a face rost de finantare prin cresterea veniturilor provenite din tranzactiile cu petrol ale companiei Sibir Energy, s-au soldat cu un esec in decembrie datorita incalcarii clauzei referitoare la conflictele de interese prevazuta in contract; directorul dezvoltatorului proiectului (compania Russia Land) dl Shalva Chigirinsky detine un mare procent din actiunile companiei petroliere. Odata cu luna februarie viitorul proiectului era din ce in ce mai nesigur, pana cand Primarul Moscovei a facut o declaratie prin care explica amanarea cu patru ani a acestuia si in ciuda crizei financiare, mentiona faptul ca se vor percepe amenzi pentru intarzieri.

 

Santierul acestui turn de birouri a fost inceput in septembrie 2007, iar acum lucrarile ar fi trebuit sa fie destul de avansate, avand in vedere ca termenul de finalizare era in 2012. Datorita lucrarilor minime efectuate, se zvoneste ca situl va fi folosit pentru ridicarea unei parcari. Un purtator de cuvand al companiei Foster&Partners a declarat ca nu au multe de comentat referitor la situatia actuala datorita faptului ca inca nu au primit un raspuns final vis-a-vis de soarta proiectului, clientul inca studiaza diferite variante si nu a luat o decizie finala.

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com.

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa