Inapoi

Visul orasului Los Angeles: un parc central in lungul unui rau

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
parc_la7
Autor: Andrew Michler

O statie veche de o suta de ani se afla in apropierea centrului orasului Los Angeles, iar imediat langa se afla celebrul LA Viaduct, o banda de beton si metal care traverseaza inima orasului. Recent municipalitatea a finantat un studiu pentru reconversia acestui vestigiu al secolului trecut in ceva mai potrivit pentru timpurile si nevoile actuale. Se doreste realizarea unui parc si a unei centuri verzi, un coridor de transport si o zona de recreere care sa mearga in paralel cu o zona cu functiuni mixte.

Primaria orasului impreuna cu partenerii, printre care si organizatia "Prietenii Raului Los Angeles", considera acest proiect punctul cheie al unei remodelari urbane de mari dimensiuni care impune "integrarea verticala" a functiunilor din zona. Master-planul combina traseul existent de transport cu zone de elestee, flancate de trasee pentru biciclisti si pietoni care vor cobora de la Union Station si se vor dirija catre diverse cartiere cu functiuni mixte. In cadrul planului s-au propus si terenuri de sport, in special de baseball si de fotbal.

Transformarea viaductului intr-un curs de apa asigura o protectie suplimentara pentru cartierele amplasate pe un nivel al terenului mai jos impotriva inundatiilor produse de ploile torentiale. Din pacate cea mai mare problema pe care o va intampina realizarea acestui proiect este rezolvarea situatiei proprietatii, pentru ca momentan Piggyback Rail Yard nu este de vanzare. Cu siguranta vor avea loc o serie de negocieri foarte dificile si complicate astfel incat Union Pacific sa fie de acord cu mutarea depoului.

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa