Inapoi
Cum se face / Scurgerea apelor la dusurile la nivelul pardoselii utilizand rigole de dus ACO
Scurgerea apelor la dusurile la nivelul pardoselii utilizand rigole de dus ACO
Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la 23.01.2014

Dusuri cu scurgere la nivelul pardoselii utilizand rigole ACO

Termoizolarea cu vata de sticla URSA a unui perete de exterior,  pe structura de lemn
 
Introducere
 

Amenajarea bailor a fost considerata aproape intotdeauna de catre utilizatori, ca o operatiune destul de complexa cu alegeri relativ greu de apreciat pornind de la marimea camerei de baie, pozitionarea obiectelor sanitare, a instalatiilor, alegerea finisajelor, a culorilor, etc. Desigur, in comparatie cu cele de mai sus, alegerea unui anumit mod de a face baie (la cada sau la dus – ce fel de cada? ce fel de dus?) pare o problema elementara.
In ultimul timp multe familii tind sa aleaga varianta dusului, pe motive de rapiditate si comoditate. Si in acest caz exista mai multe optiuni din care putem alege: cabine de dus prefabricate, cazi de dus prinse sau ingropate in pardoseala, cazi de dus construite din caramida, etc.
ACO Romania va propune o varianta de dus in care pardoseala, respectiv finisajul pardoselii poate servi fara probleme drept platforma a dusului, prin utilizarea rigolelor de dus din inox ACO Shower Drain si a sistemului ACO Walk In de preluare si scurgere a apelor de la nivelul pardoselii.

Va vom prezenta cateva rezolvari de detaliu privind pozitionarea rigolelor si a sistemelor de scurgere astfel incat sa puteti face o alegere cat mai simpla si fara batai de cap in ceea ce priveste modul de amenajare al baii.


 
Termoizolarea cu vata de sticla URSA a unui perete de exterior,  pe structura de lemn
 
Dusul la nivelul pardoselii
 

Pentru a intelege mai usor care sunt relatiile functionale dintre obiectele sanitare in mai multe tipuri de bai, va recomandam sa cititi si « Amenajarea functionala a unei bai ».

In principal trebuie sa intelegeti ca suprafata unei cazi de baie este aproximativ aceiasi cu cea a unui dus (indiferent de tip) la care se ia in considerare si zona de intrare in acesta. In cazul dusurilor la nivelul pardoselii, finisajul aplicat pe pardoseala cu rol de platforma pentru dus este recomadat sa fie antiderapant, astfel incat sa impiedice alunecarea. Dupa ce ati hotarat locul in care se va afla zona de dus este momentul sa alegeti unde doriti sa amplasati rigola de scurgere. Aceasta poate fi amplasata la perete sau la iesirea din dus existand rigole care se pot monta in platforma dusului sau rigole care se pot monta la perete, in functie de pozitia instalatiilor de canalizare sau de dorinta expresa a utilizatorului.

Sistemul ACO Walk In se utilizeaza la iesirea/intrarea in dus si permite colectarea apei care se aduna in mod normal cand ne stergem, impiedicand imprastierea acesteia pe pardoseala. Cuva acestuia este din inox si exista in varianta cu legatura la canalizare (nu necesita stergere sau curatare manuala) sau fara legatura la canalizare.

 
Separarea zonei de dus
 

Inainte de a trece la explicarea concreta a modului de montaj al rigolelor este important sa intelegem ce variante avem pentru separarea zonei de dus de restul baii. Aceasta separare se poate face cu pereti din zidarie, pereti din gips-carton sau cu inchideri vitrate din plastic sau sticla. Alegerea unei variante de separare se va face inaite de turnarea sapei.

In cazul inchideri cu zidarie a zonei de dus exista variante de executie atat dupa cat si inainte de a turna sapa.
In cazul peretilor din gips-carton acestia se monteaza in mod normal dupa turnarea sapei, iar pentru inchiderile vitrate, din plastic sau sticla, montajul se face dupa finisarea pardoselii si a peretilor avand grija la etansarea prinderile.

 
 
Instalarea rigolelor Aco Shower si a sistemului Aco Walk In
 

Odata ce ati hotarat locul unde vor fi pozitionate rigolele de dus ACO Shower Drain sau/si sistemul ACO Walk In, acestea se vor monta inainte de turnarea sapei, fixandu-se pe pozitii si facandu-se legaturile la instalatia de canalizare.
In functie de inaltimea sapei se pot folosi rigole cu inaltime normala de montaj (92 mm) sau cu inaltime mica de montaj (65 mm).

Dupa uscarea sapei se va executa hidrozolarea corecta a acesteia pentru a impiedica infiltratiile de apa, iar apoi se trece la montarea finisajului de pardoseala.
Hidroizolarea se executa cu pelicula hidroizolanta pe baza de ciment (recomandata mai ales in cazul finisarii cu placi ceramice sau mozaic a pardoselii) avand grija ca la racordul cu flansa rigolei sa se aplice o banda de plasa care sa permita hidroizolatiei sa adere corect.
Pelicula hidroizolanta se va ridica si pe pereti pe o inaltime de aproximativ 20 - 30 de cm iar la imbinarile cu peretele se va utiliza plasa din fibra de sticla pentru a nu permite aparitia fisurilor, respectiv infiltrarea accidentala a apei.

Odata terminata montarea hidroizolatiei, dupa uscarea acesteia, se poate trece la montajul finisajelor de pardoseala si pereti.
In mod normal nu este necesara o panta (distanta pana la rigola este mica, aproximativ 90 cm iar apa ar putea ajunge lejer catre aceasta). Pentru rezultate optime este mai bine sa se dea o panta foarte mica a pardoselii spre rigola (0,5% - 5mm) astfel incat apa sa nu se acumuleze in colturile opuse rigolei, facilitand scurgerile catre ACO Shower Step.
Placile ceramice se vor monta cu un rost de aproximativ 3 – 5 mm in jurul rigolei si al cuvei pentru sistemul ACO Walk In. In acest fel se pot etansa corect aceste rosturi cu silicon avand in vedere ca placile ceramice vor fi montate la nivelul gratarului rigolei sau al cuvei ACO Walk In.

In cazul bailor cu sapa de inaltime mica sau fara sapa se pot utiliza rigole cu scurgere verticala, solutia fiind recomandata numai in cazul in care finisarea planseului (a tavanul de dedesubt) se face cu plafon suspendat (evident pentru mascarea scurgerilor).


 
 
Echipamente & Scule
 

Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.

Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.
Ca echipament se recomanda :
- Manusi de bumbac
- Ochelari de protectie
- Masca de protectie

Pentru un montaj usor se recomanda :
- Boloboc
- Ruleta
- Sfoara de trasare
- Flex cu disc diamantat
- Pistol pentru cartusele cu silicon

 
Cateva specificatii tehnice
 

Rigolele de dus ACO Shower Drain reprezinta o combinatie perfecta intre functionalitate, simplitate, calitate si un design modern. Atat rigola cat si gratarele sunt produse din otel inoxidabil de inalta calitate, iar graterele sunt lustruite pentru a impiedica aderarea oricaror particule.
Din punct de vedere al utilizarii, rigolele ACO Shower Drain si sistemul ACO Walk In se remarca prin capacitatea ridicata de preluare a apelor, inaltime mica de montaj si mai ales curatarea usoara fara probleme de retentie a mizerie.
Sistemul de rigole si cuvele de colectare au fost gandite pentru a se putea adapta cu usurinta la mai multe tipuri de finisaje de pardoseala, respectand bineinteles normele de montaj specifice pentru bai.
Tipodimensiunile produselor ACO fac posibila orice configurare de dus, indiferent cat de mica este baia sau oricat de inalte sunt cerintele de design.

Atentie! Trebuie sa luati in considerare ca pardoseala din baie, indiferent de tipul de finisaj, este necesar sa fie anti alunecare (cu striatii, mici profilaturi, rugoasa, etc) astfel incat sa preintampinati toate accidentele.

 
Concluzii :
 

In functie de cerintele utilizatorului, rigolele de dus ACO Shower Drain dar si sistemul ACO Walk In pot constitui o varianta interesanta si performanta de rezolvare a colectarii apelor din baie, oferind in acelasi timp posibilitatea de a combina diverse finisaje pentru a obtine o baie cu un design modern, simplu si mai ales eficient.

Sistemul de rigole de dus poate fi adaptat pentru utilizare si la bai cu planseul pe structura de lemn cu precizarea ca in acest caz este recomandata folosirea covoarelor de tip PVC ca finisaj de pardoseala.

 
PRODUSE RECOMANDATE PENTRU ACEASTA SOLUTIE
 

Rigole de dus din inox

Solutii speciale pentru bai - ACO Walk-in

 
CATALOG PRODUSE ACO
 

Detalii tehnice si solutii ACO pentru colectarea apei in salile de baie