SOMACO GRUP PREFABRICATE
DESCRIERE:

Grupul de firme Somaco este unul dintre cei mai mari producatori de elemente prefabricate din beton utilizate in domeniul infrastructurii rutiere, electrice si de apa canal, precum si al constructiei centrelor comerciale, logistice sau de productie din tara. De asemenea, Somaco este unul dintre cei mari producatori de beton celular autoclavizat (BCA) din tara, brandul cel mai cautat in regiunea Moldova.

 

Somaco detine 6 fabrici (Adjud, Buzau, Roman, Teius, Targoviste si Timisoara), care asigura o acoperire nationala a proiectelor de constructii:

Fabrica Somaco Buzau a fost construita in anul 1970, fiind una dintre importantele fabrici de prefabricate din beton din Romania. Privatizata in 1990, a devenit parte din firma Somaco SA. In anul 2008 a fost cumparata si retehnologizata de fondul de investitii Oresa Ventures, devenind una dintre fabricile Somaco Grup Prefabricate.

Fabrica Somaco Roman a fost construita in anul 1954, fiind de asemenea una dintre cele mai mari fabrici de prefabricate din beton din Romania. Privatizata in 1990, a devenit parte din firma Somaco SA. In anul 2008 a fost cumparata si modernizata de fondul de investitii Oresa Ventures, devenind una dintre fabricile Somaco Grup Prefabricate.

Fabrica Somaco Adjud a fost construita in anul 1975, fiind una dintre cele mai mari fabrici de BCA. Privatizata in 1990, a devenit parte din firma Somaco SA. In anul 2008 a fost cumparata si retehnologizata de fondul de investitii Oresa Ventures, devenind una dintre fabricile Somaco Grup Prefabricate. Fata de momentul constructiei, fabrica din Adjud a crescut capacitatea de aproape 5 ori (de la 65.000 mc in 1977 la 300.000 mc in 2011).

Fabrica Somaco Teius este o investitie noua, finalizata in anul 2008 de catre G&D Prefabbricati. A fost achizitionata de Oresa Ventures in anul 2011.

Fabrica de elemente prefabricate din beton din Targoviste a fost construita in anul 2005 de catre Europrefabricate, ca investitie noua, fiind singurul punct de lucru al acestora in afara Timisoarei. A fost preluata de catre  Oresa Ventures in iunie 2014, impreuna cu fabrica din Timisoara, devenind cea mai noua achizitie a Grupului Somaco. 

Fabrica de elemente prefabricate din beton din Timisoara a fost construita in anul 2004 de catre Europrefabricate, ca investitie noua. A fost preluata de catre  Oresa Ventures in iunie 2014, impreuna cu fabrica din Targoviste, devenind cea mai noua achizitie a Grupului Somaco. 

 

Portofoliul de produse Somaco este generos, permitand fabricarea a peste 250 tipuri diferite de elemente prefabricate: sistemul de zidarie şi termoizolatie din BCA (produs la Adjud) şi gama de elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie (produse la Buzau, Roman, Timisoara, Targoviste si Teius), infrastructura electrica (produse la Buzau) si rutiera (produse la Buzau, Roman, Timisoara si Teius), pentru sisteme de canalizare din beton (produse la Roman).

O prioritate constanta o constituie calitatea produselor si controlul calitatii - Somaco lucreaza intr-un sistem de management integrat si detine certificarile ISO si SRAC CERT.

 

OAMENI

La baza succesului grupului de firme Somaco stau peste 600 angajati, atat personal adminstrativ cat si muncitori. Suntem o companie care sustine un echilibru intre munca si viata personala. Suntem mandri ca 17% dintre angajatii nostri de succes sunt femei, dintre care 3 in echipa de management. Un procent seminificativ dintre membrii echipei noastre au sub 25 ani.

 

REZULTATE FINANCIARE

Cifra de afaceri a grupului de firme Somaco a crescut continuu incepand din anul 2009, dublandu-se in 2 ani, datorita unui portofoliu de clienti si unor lucrari in permanenta extindere: in 2009 cifra de afaceri a fost de 11 milioane de euro, in 2010 de 16 milioane de euro (+ 45%), in 2011 de 21 milioane de euro (+31%), in 2012 de 25 milioane de euro (+13%), in 2013 deasemenea 25 milioane euro si in 201432.9 milioane euro.

Pentru anul 2015 previzionam o crestere a cifrei de afaceri de 18% fata de 2014.

 

INVESTITII

Grupul Somaco a investit in ultimii ani peste 22 milioane de Euro pentru extinderea capacitatii de productie si a gamei de produse, pentru retehnologizare si instruirea personalului, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori de pe piata materialelor de constructii:

  • - In perioada 2008-2009: peste 3,5 milioane euro pentru retehnologizare, modernizare si recalificarea personalului din cele 3 fabrici achizitionate.
  • - In mai 2011:  4 milioane euro pentru achizitionarea fabricii Teius - o investitie noua, realizata de G&D Prefabbricati in anul 2008.
  • - In mai 2011: 3 milioane euro pentru lansarea unei noi linii de productie de elemente prefabricate din beton pentru sisteme de canalizare la Roman.
  • - In 2012 am investit peste 1 milion euro pentru modernizarea statiilor de betoane, pentru completarea gamei de tipare pentru elemente prefabricate din beton pentru canalizare si pentru infrastructura rutiera.
  • - In 2013 investitiile s-au indreptat catre segmentul prefabricatelor: instalarea unei noi statii de betoane in cadrul fabricii noastre de la Roman si lansarea unei noi game de produse - dispozitivele de protectie la drumuri REBLOC.
  • - In iunie 2014. Grupul de firme Somaco achizitioneaza fabricile Europrefabricate din Targoviste si Timisoara, devenind astfel cel mai mare producator de elemente prefabricate de beton din Romania. Investitia s-a ridicat la 8 milioane euro, suma care reprezinta atat tranzactia in sine, dar si capitalul de lucru.
  • - In anul 2015, Somaco finalizeaza o investitie de proportii la Adjud,  pentru modernizarea fabricii si pentru reducerea consumului de energie. Investitia se ridica la peste 1.6 milioane euro si este finantata din fonduri atrase de Somaco si din fonduri nerambursabile acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 in cadrul domeniului de finantare Inovare Verde in Industria din Romania.