Inapoi
Ghiduri de constructii / Sistem de zidarie confinata din BCA Macon pentru constructii rezidentiale, publice si industriale

Sistem de zidarie confinata din BCA Macon pentru constructii rezidentiale, publice si industriale

Publicat de MACON , la 01.07.2015

Istoric BCA

Poate ca cei mai multi cunosc faptul ca in 1923, Dr. Johan Axel Ericksson, arhitect si lector al Institutului Tehnic Regal pentru Tehnologia Constructiilor din Suedia, a facut o descoperire accidentala a unui material de constructii care peste numai jumatate de secol cucerise deja intreaga lume.

Realizat din nisip, ciment Portland, var, gips, apa si pasta de Aluminiu, Betonul Celular Autoclavizat (BCA) s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, materialul revolutionar imaginat de inventatorul sau fiind la fel de usor de prelucrat ca si lemnul, rezistent la foc dar si la diverse tipuri de incarcari, reusind sa asigure un plus de termoizolatie oricarei cladiri unde era folosit.


Istoric Macon

In Romania, in 1963 a luat fiinta Fabrica de Materiale Izolatoare care producea materiale de zidarie tip blocuri de beton din zgura, produse termoizolante din vata minerala din zgura de furnal, produse  termoizolante din diatomit, cahle de teracota. In 1969 isi incepea activitatea Intreprinderea de Prefabricate din Beton (IPB) si in 1973 cele doua fabrici sunt unite sub denumirea de Intreprinderea de Materiale de Constructii (IMC).

La vremea respectiva Romania era foarte interesata de ceea ce insemna economia de energie si de noile tehnologii in aceasta directie, astfel incat in 1976 s-a desfiintat sectia de blocuri din zgura si s-a construit o sectie noua pentru producerea betonului celular autoclavizat cu tehnologie Hebel.

Dupa 1990 IMC Deva s-a transformat in societatea comerciala MACON, care in 1994 a devenit societate cu capital integral privat. A urmat modernizarea sectiei de beton celular autoclavizat realizata in 1999,  impreuna cu HEBEL Germania prin achizitionarea unor utilaje performante de taiere, iar in 2003 – 2005 se continua modernizarea sectiei prin schimbarea autoclavelor si achizitionarea unei linii automate de ambalare a produselor.

In 2006 compania a fost preluata de Enterprise Investors, cea mai mare companie de private equity din Europa Centrala si de Est.

Cu o activitate de peste 50 de ani in domeniul productiei de materiale de constructii, MACON este astazi una dintre cele mai mari companii din sectorul de profil. Cel mai mare producator de BCA si prefabricate din beton din Romania, dar si al doilea producator ca importanta pe piata autohtona de var si teracota, MACON si-a consolidat pozitia odata cu preluarea in 2008 a grupului de firme Simcor. Aceasta achizitie s-a alaturat investitiilor derulate de catre Enterprise Investors in Romania, facand parte din cadrul strategiei de dezvoltare a companiei MACON.


Gama de produse BCA - sistemul de zidarie Macon

Dezvoltarea si modernizarea fabricii a permis ca Macon sa produca o gama diversificata de produse din BCA care sa raspunda la cat mai multe dintre cerintele din piata.

Astazi, Macon este prezent pe piata cu un sistem de zidarie complet, superior din punct de vedere al eficientei energetice si perfect adaptat nevoilor actuale de locuire. Fie ca este vorba de obiective civile sau industriale, sistemul de zidarie MACON este destinat realizarii inchiderilor sau structurilor din zidarie in toate tipurile de constructii: locuinte, constructii cu functiuni publice, centre comerciale, hale industriale, supraetajari, extinderi, precum si lucrari de reamenajare a unor spatii. Sistemul de zidarie MACON cuprinde: blocuri de zidarie din BCA MACON si BCA SIMCOR, blocuri pentru placari, blocuri tip U si O, buiandrugi, mortar adeziv pentru BCA.

Prin sistemul integrat de produse de zidarie si servicii de consultanta tehnica sau echipamente/ utilaje profesionale se asigura realizarea unor constructii cu o utilizare cat mai eficienta a resurselor materiale si de timp, in acelasi timp cu imbunatatirea calitatii constructiilor si, in consecinta, a calitatii vietii.


 

In Romania, urmatoarea perioada (pana in 2018) va aduce scumpiri repetate ale pretului gazelor dar si al energiei electrice si in consecinta facturi din ce in ce mai mari pentru asigurarea confortului termic in cadrul locuintelor, fie ca vorbim despre incalzire pe timpul sezonului rece fie ca vorbim de racirea aerului in sezonul cald. Reducerea transferului de caldura prin elementele anvelopei cladirii (fundatii, pereti de exterior, acoperisuri, ferestre) reprezinta unul dintre principalele obiective care trebuie indeplinite pentru a dezvolta cladiri eficiente energetic si chiar independente energetic. 

 

Reducerea consumului de energie  al cladirilor trebuie sa beneficieze de cateva etape:

- integrarea in cadrul constructiilor a unor materiale performante din punct de vedere termic, adica termoizolante, care sa permita conservarea cu pierderi cat mai reduse a energiei utilizate pentru incalzire sau racire.

- asigurarea necesarului de energie, pe cat posibil din surse regenerabile.

- completarea necesarului din surse conventionale

 

Dupa cum se vede primul punct pune accentul pe utilizarea unor materiale performante inca din etapa de proiectare si executie a constructiilor, orice interventii ulterioare fiind genereratoare de costuri suplimentare iar calitatea lucrarilor s-ar putea dovedi destul de slaba din punct de vedere al efectelor urmarite.

 

O constructie solida care sa aiba nevoie de foarte putine interventii si reparatii este o constructie durabila si poate fi considerata ca o investitie eficienta pe termen lung.

 

A construi cu blocurile de zidarie din BCA MACON si BCA SIMCOR inseamna :

- Cresterea considerabila a confortului termic interior al casei, reducand costurile de energie necesare pentru incalzire/racire.

- Protectie maxima in cazul incendiilor, blocurile de zidarie BCA MACON si BCA SIMCOR fiind clasificate ca materiale incombustibile si incadrate in Euroclasa A1.

Asigura un ambient acustic placut in interior , valoarea indicelui de izolare acustica fiind cuprinsa intre 32 si 47 de decibeli.

- Asigura un climat sanatos in interiorul locuintei, asigurand un schimb optim de umiditate intre interior si peretii din blocuri de zidarie de BCA.

- Un plus de siguranta in cazul cutremurelor.BCA MACON si BCA SIMCOR 2,5 pentru constructii performante energetic, in sistem de zidarie confinata monostrat

Zidaria portanta a constituit de multa vreme sistemul cel mai agreat pentru construirea locuintelor unifamiliale si chiar a cladirilor de locuit cu putine niveluri, blocuri cu 3 sau 4 nivele. Din cauza faptului ca Romania este o tara cu activitate seismica insemnata in unele zone geografice au fost luate masuri pentru a intari constructiile din zidarie si a conferi mai multa siguranta in exploatare.

Zidaria portanta a fost prevazuta cu elemente pentru confinare (inchidere), din beton armat, dispuse vertical (stalpisori) si orizontal (centuri), pe toate cele patru laturi ale panoului, turnate dupa executarea zidariei.

Stalpisorii din beton armat sunt prevazuti la toate imbinarile dintre peretii exteriori, peretii exteriori cu peretii interiori portanti si intre peretii interiori portanti.


Macon va prezinta unul dintre sistemele de zidarie monostrat care are la baza blocurile din BCA MACON si BCA SIMCOR 2,5 pentru edificarea unor cladiri performante din punct de vedere energetic. Pentru a pune in valoare calitatile blocurilor de BCA este necesar sa tineti seama de cateva detalii de punere in opera care va pot avantaja.

 

Tamplaria este bine sa se amplaseze intre prima si a doua treime dinspre exterior. In cazul unei amplasari mai spre interior este bine sa aveti in vedere montarea unui strat de compensare din polistiren expandat si pe lateralul ferestrei sau al usii.


 

Pentru toate constructiile edificate pe structura din zidarie confinata, peretii de compartimentare portanti se pot realiza din blocuri uzuale din BCA MACON/ BCA SIMCOR intre care se pot turna stalpisorii din beton armat sau se pot realiza prin inserarea blocurilor de BCA profil O, care permit turnarea stalpisorilor fara cofraje suplimentare. Peretii de compartimentare neportanti trebuie tesuti cu peretii portanti pentru a impiedica colapsarea lor in caz de cutremur dar si trepidarea, respectiv aparitia fisurilor la imbinari.

 

In cazul golurilor de usi de la interior se aplica acelasi principiu ca si la tamplaria de exterior. Daca golul de usa depaseste 2.215m (pentru usi pliante sau culisante) se recomanda utilizarea profilelor U in care sa se toarne buiandrugul din beton armat dar si stalpisorii perimetrali golului, pentru a rigidiza zona respectiva. In cazul in care golul de usa are sub 2.215m (usi simple sau duble) se pot utiliza buiandrugii prefabricati Macon.

Se recomanda evitarea golurilor mari de tamplarie, in peretii de compartimentare a caror grosime este sub 15 cm.Dupa cum se poate observa, in acest material am reusit sa prezentam succint cateva dintre optiunile de utilizare ale BCA-ului MACON si SIMCOR.

Avand la baza experienta acumulata in mai mult de 50 de ani de activitate si orientarea spre inovarea, dezvoltarea gamelor de produse si oferirea unor solutii integrate de produse si servicii, MACON promoveaza in piata din Romania cele mai noi concepte referitoare la economia si conservarea energiei, la edificarea unor constructii economice si durabile in care confortul si placerea de a locui sa fie ridicate la cele mai inalte standarde.