Inapoi
Ghiduri de constructii / XELLA - zidarie din blocuri Ytong

XELLA - zidarie din blocuri Ytong

Publicat de XELLA RO SRL, la 13.10.2014

Utilizarea BCA-ului in constructii porneste inca de la 1923 odata cu inventarea acestuia de catre arhitectul suedez Axel Joahan Ericksson. Mai tarziu acesta a fost inregistrat sub marca Ytong, denumire care a consacrat acest tip de produse pana in zilele noastre. Desigur ca de la inventarea sa si pana acum au fost dezvoltate si imbunatatite nenumarate variante, atat de concernul suedez cat si sub managementul Xella, perioada in care marca Ytong a inregistrat o recunostere progresiva pe toate pietele din lume devenind cunoscuta la nivel mondial. Conceptul de baza a ramas neschimbat pana in prezent, Ytong fiind creat tocmai pentru a permite conservarea, respectiv economisirea de energie in cladirile rezidentiale (locuinte unifamiliale sau cladiri cu apartamente), dar suplimentar utilizarea acestuia s-a extins si pentru cladiri de invatamant, de sanatate, comerciale si chiar industriale.


Avantajele utilizarii blocurilor de zidarie Ytong sunt nenumarate, pornind de la rapiditatea executiei, o foarte buna lucrabilitate a produselor (se pot prelucra foarte usor pe santier pentru a raspunde diverselor cerinte), sunt rezistente la foc, iar datorita lipirii blocurilor Ytong cu mortar in pat subtire (1-3mm) se reduc considerabil consumurile de materiale cat si puntile termice din peretii de exterior.

Pentru a oferi o calitate superioara, produsele Ytong (blocuri zidarie, elemente aditionale, mortar in pat subtire), au fost concepute si testate pentru a fi perfect compatibile, iar diversele combinatii de utilizare sunt denumite "Sisteme de zidarie termoizolatoare Ytong". Este foarte important ca alegerea tipului de produs pe care doriti sa-l utilizati, ca si montajul, sa se desfasoare conform cu recomandarile producatorului pentru a beneficia de toate avantajele oferite de aceasta tehnologie.

In cele ce urmeaza vom descrie cazurile cele mai importante de utilizare a blocurilor de zidarie Ytong si ce ar trebui sa urmariti pentru ca folosirea acestora sa conduca la rezultatele dorite.

Exemplu zidarie de umplutura (cadre din beton armat)

 

Indiferent de sistemul constructiv ales, detaliile de executie sunt similare ( Atentie! este recomandat sa aveti si proiect de executie ), existand insa diferente pe care le vom puncta in continuare.

In general peretii de exterior se pot realiza in varianta monostrat, numai din Ytong, sau multistrat utilizand pe langa blocurile de zidarie si alte materiale termoizolante.

Ambele variante pot fi utilizate atat la fatadele in sistem ventilat cat si la cele tencuite.

 

Montarea primului rand de zidarie Ytong se realizeaza pe un strat de mortar pe baza de ciment cu grosimea maxima de 2 cm, acesta avand rolul de a corecta eventualele abateri de planeitate ramase dupa turnarea si intarirea placii din beton armat.

 

In mod normal abaterile de nivel (de planeitate) sunt sub 2 cm pe toata lungimea constructiei. In astfel de cazuri mortarul de egalizare este cel care preia abaterile si permite montarea orizontala a blocurilor de zidarie Ytong. 

In cazuri exceptionale abaterile de nivel (de planeitate) sunt mai mari de 2-3 cm pe toata lungimea constructiei. Nu este cel mai fericit caz (ganditi-va numai, ce grosime va avea sapa de egalizare pentru compensarea acestor abateri), dar cu Ytong se poate rezolva o astfel de problema prin taierea blocurilor Ytong la partea inferioara astfel incat stratul de mortar de la baza sa pastreze aceiasi grosime de maxim 2 cm, urmand ca partea de sus a blocurilor sa permita montarea in rosturi orizontale, a randurilor de zidarie care urmeaza a fi executate cu mortar in pat subtire.


 

Compensarea puntilor termice - detalii de colt

 

Pentru a compensa influenta puntilor termice din zonele in care lipseste zidaria Ytong (in dreptul stalpilor, grinzilor, centurilor) este recomandat ca in functie de tipul de zidarie ales, monostrat sau multistrat, sa se utilizeze termoizolatie minerala incombustibila Multipor si care creaza o legatura intre cele doua zone de zidarie, imbunatatind din punct de vedere al izolarii termice zona de racord.

Pentru a impiedica aparitia fisurilor in zona de legatura, se recomanda utilizarea unei plase din fibra de sticla, inglobata in tencuiala de fatada.

Executia corecta a detaliilor de imbinare intre elementele din beton armat si zidaria Ytong este esentiala pentru a obtine la interiorul constructiei un microclimat sanatos si pentru a scadea necesarul de energie pentru incalzire sau racire.

 

Nu trebuie sa uitati ca suprapunerea minima acceptata a buiandrugului peste panoul de zidarie adiacent ferestrei este de 25 cm iar in functie de dimensiunea golului aceasta poate fi si mai mare.

 

In  cazul utilizarii zidariei Ytong montajul tamplariei ferestrelor se pote face atat in interiorul golului, la margine sau chiar in exteriorul panoului de zidarie (functie de detaliile de fatada) cu amendamentul ca punctul de fixare in zidarie sa fie la o departare mai mare de 5 cm fata de muchia zidariei.

 

Datorita prelucrabilitatii materialului Ytong se pot executa cu mare usurinta ancadramente pentru usi si ferestre. Nu se recomanda o grosime mai mica de 10 cm a elementelor decorative.


 

In cazul solutiilor cu streasina, peretele de fatada este completat cu termoizolatie minerala Multipor atat pentru compensarea puntii termice din dreptul grinzii dar si din dreptul cosoroabei. La interior, termoizolatia planseului de beton armat va fi racordata cu termoizolatia fatadei atenuand puntea termica din zona respectiva. Streasina se va putea decora cu sageac sau poate ramane libera.

 

Daca se prefera cornise, zidaria Ytong este utilizata pentru a executa un profil decorativ care inlocuieste streasina. In acest caz termoizolatia acoperisului mansardei trebuie sa ajunga pana deasupra profilului din Ytong pentru atenuarea puntii termice din dreptul centurii si al cosoroabei. Cornisele astfel concepute se pot prelucra fie inainte fie dupa montaj, cu amendamentul ca in cazul in care peretele este executat in sistem multistrat (zidarie si termoizolatie), va trebui sa se tina seama si de grosimea termoizolatiei.

 

Datorita anumitor calitatilor specifice, care ofera echilibrul perfect intre difuzia vaporilor si transportul capilar, termoizolatia minerala Multipor poate fi folosita si pentru termoizolarea la interior a diverselor incaperi fara bariera de vapori, acolo unde o termoizolare pe exterior este foarte greu de efectuat.

Nu trebuie sa uitati ca pentru a obtine rezultate optime in urma termoizolarii sau a reabilitarii termice a fatadelor este necesar sa apelati la un specialist pentru efectuarea unui calcul termic insotit de detalii tehnice de montaj, capabile sa ofere cea mai eficienta solutie pentru cladirea respectiva. 

 

Ancorarea se poate realiza la 2 sau 3 rosturi, cu platbanda metalica fixata cu cuie, tinand seama de inaltimea sau lungimea peretilor respectivi.

Executand in acest mod peretii de interior se exclude aparitia fisurilor la imbinari si se obtine o stabilitate mai mare a peretilor in caz de cutremur. In acest sens este recomandat ca in cazul in care peretele de interior contine instalatii electrice sa fie realizat din blocuri de zidarie Ytong cu grosimea de minim 15 cm.

 

In cazul peretilor de compartimentare cu inaltime mare (pe 2 nivele), in mod similar cu orice zidarie, este necesar sa existe stalpisori si centuri intermediare pentru a evita vibratii ale acestuia sau colapsarea in caz de cutremur. Ca regula de baza pentru astfel de pereti se utilizeaza blocuri de zidarie Ytong cu grosimea minima de 25 cm pentru a asigura stabilitatea si realizarea confinarii panourilor de zidarie.

 

Pentru a oferi unor astfel de pereti un plus de siguranta, blocurile de zidarie Ytong se armeaza in rost cu platbande, cabluri, agrafe sau cupoane metalice in functie de forma elementelor cu care se realizeaza traforul si de dimensiunile peretelui. Armaturile se prind de elementele structurale adiacente stalpi, centuri, grinzi etc.

Nu trebuie sa uitati ca pentru a realiza un astfel de perete pierderile de material sunt sensibil mai mari decat in cazul peretilor obisnuiti.

 

In cazul executiei ghenelor pentru instalatii se pot utiliza elemente Ytong Design sub forma de  placa sau elemente profilate Ytong BL care permit montajul dupa ce s-a terminat amplasarea instalatiilor.

Blocurile din care se executa ghena trebuie prinse de zidaria existenta si ancorate cu platbande metalice in rosturile dintre blocuri.

Mai mult decat atat, pentru a evita aparitia fisurilor la imbinarea ghenei cu peretii constructiei se recomanda aplicarea unei plase de armare in momentul in care se face tencuirea acesteia.

 

Produselor Ytong se folosesc cu succes si in cazul construirii de seminee, cu focar din fonta sau din caramizi din samota, avand o foarte buna rezistenta la temperaturi ridicate. In cazul semineelor fara focar din fonta pentru a putea beneficia de efectul incalzirii aerului trebuie utilizate si caramizi din samota la interiorul acestuia, care sa acumuleze caldura si sa o redea in incapere.


Aceasta ar putea fi o prezentare succinta a utilizarii corecte a produselor Ytong. Desigur ca variantele de solutii trebuie adaptate specific pentru fiecare caz in parte in functie de cerintele proiectului si de dorintele beneficiarului.

Detalii suplimentare privind utilizarea produselor Ytong vom discuta in alte compendii viitoare.