Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ergonomia locuinței. Dormitorul

Ergonomia a apărut și s-a dezvoltat în strânsă legătură cu medicina muncii și cu eficiența activității - la birou, în fabrică, atelier, pe șantier ș.a.m.d. Totuși, de ceva vreme preocupările celor implicați în această știință relativ nouă s-au îndreptat și către zona rezidențială, unde s-a ajuns la concluzia că între ergonomie și confort este o legătură foarte strânsă. Nu este vorba doar de modul în care o persoană stă la biroul lui de acasă sau desfășoară diverse activități gospodărești, ci și de optimizarea felului în care își petrece timpul în camera de zi, în care se odihnește sau se relaxează, gătește ori se ocupă de igiena proprie în baie. Fiecare cameră trebuie să îndeplinească anumite condiții care se bazează pe principiile ergonomiei.

Ergonomia locuinței. Dormitorul
Pexels

Ergonomia în designul interior


O definiție generală ne spune că ergonomia este știința de a proiecta și realiza produse, servicii, diverse soluții sau sisteme care să aibă calitatea de a se potrivi nevoilor și abilităților individuale ale utilizatorilor. Este o știință interdisciplinară, care ia în calcul expertizele unor specialiști din diverse domenii: medicină, fiziologie, psihologie, sociologie, design, inginerie etc. Dacă în secolul al XIX-lea preocuparea principală era cum să proiectezi un loc de muncă sau un instrument astfel încât angajații să devină mai productivi, începând cu prima jumătate a secolului trecut s-a urmărit eficiența activității fără ca oamenii să fie afectați de boli profesionale, oboseală, ba chiar să atingă un anumit grad de confort care să le permită dezvoltarea personală.

Observăm că, în prezent, majoritatea obiectelor pe care le folosim sunt concepute astfel încât să ne minimizeze efortul, să avem cât mai multă libertate în utilizarea lor, să nu ne afecteze sănătatea și, prin designul lor, să ne facă orice activitate cât mai agreabilă. Tastatura computerului este proiectată astfel încât utilizarea ei să fie cât mai facilă, evitându-se mișcările repetitive și incomode care obosesc mâna și întregul corp. Principiile ergonomiei sunt respectate de uscătorul de păr, clanța ușii, șurubelnița, mâna curentă a scării, felul în care este proiectat un dulap sau un scaun și... exemplele pot continua aproape la nesfârșit. Aspecte de acest gen sunt promovate, desigur, prin campanii de marketing care accentuează avantajele competitive ale produselor, iar producătorii din orice domeniu investesc sume importante pentru a-i avea de partea lor pe cei mai talentați și bine pregătiți designeri. Efectele dezvoltării ergonomiei sunt vizibile în locuințele noastre până la nivel de amenajare interioară în ansamblu.

 Pandemia prin care am trecut cu câțiva ani în urmă a adus cu sine și o schimbare a modului în care este privită munca de acasă, ceea ce a însemnat înființarea a numeroase posturi de lucru la domiciliu, deci o mică revoluție în modul în care ne proiectăm și amenajăm locuințele.

Iată câteva principii specifice ergonomiei în designul interior actual:

 

Ergonomia locuinței. Dormitorul
Pexels

• Mobilierul și întreaga amenajare sunt adaptate la dimensiunile, formele și abilitățile individuale ale utilizatorilor; există soluții pentru adulți, mai mult sau mai puțin activi, dar și pentru copii, persoane în vârstă sau persoane cu dizabilități. De asemenea, se poate opta pentru variante reglabile, adaptate mai multor persoane și situații.
• Este important să avem la dispoziție soluții care să ne ofere un acces simplu și fără riscul de a ne accidenta, reducând efortul fizic sau de concentrare, deci oboseala. Acțiunile repetate trebuie să se desfășoare astfel încât să nu producă leziuni sau dureri ale sistemului musculo-scheletal, iar obiectele cu utilizare frecventă ar trebui plasate în locuri convenabile; obiectele grele ar trebui să fie așezate acolo unde nu pot face rău prin cădere și pot fi preluate cu ușurință.
• Siguranța presupune și folosirea unor materiale rezistente, fără margini tăioase sau colțuri ascuțite, prevenindu-se astfel accidentele.
• Utilizatorii apreciază modelele de mobilier care se potrivesc rutinelor lor zilnice, ceea ce poate însemna economie de timp, respectiv costuri reduse pe termen lung.
• În proiectarea unui spațiu ergonomic, se ține cont și de latura estetică, astfel încât cele două să se integreze perfect.
• Designul mizează pe utilizarea cât mai eficientă a spațiului; sunt dezirabile soluțiile modulare și piesele de mobilier care să facă un spațiu adaptabil mai multor situații, îmbunătățind relația utilizatorilor cu ambientul.
• Se iau în calcul și aspecte precum sursele de lumină, fluxul de aer, umiditatea aerului și temperatura.
• Ergonomia ultimilor ani este influențată puternic de concepte precum sustenabilitate, durabilitate, materiale ecologice, economie circulară sau design biofilic, care înseamnă nu doar un plus de sănătate pentru utilizatori și mediu, dar și un anumit grad de satisfacție dată de sentimentul de siguranță și de implicarea socială. Aici am mai putea menționa și designul incluziv, care să evite limitările sau discriminările.

 

Amenajarea dormitorului


Ergonomia locuinței. Dormitorul
Pexels

Pentru dormitor, ergonomia presupune alegerea corectă a mobilierului și aparaturii, aranjarea acestora și iluminarea optimă. În privința pieselor de mobilier, veți lua în calcul, desigur, patul cu salteaua aferentă. Deși se spune că un pat înalt este mai sănătos (pentru că sus aerul este mai oxigenat), trebuie ca urcarea și coborârea să se facă natural, fără efort (mai ales pentru persoanele în vârstă). Nici înălțimea foarte mică nu este de dorit, de asemenea din motive de accesibilitate. Tăblia patului este și ea un element important: așa-numitul ”stat în capul oaselor”, pentru a citi sau privi la televizor, este mai confortabil dacă aveți un suport ferm, moale sau curbat, și nu un panou plan, dur. Cel mai important aspect este însă salteaua, care vă asigură un somn odihnitor. Alegerea saltelei se face absolut individual, în funcție de persoană (sau persoane, la patul matrimonial). Poate fi vorba despre una moale sau ortopedică, ori una ergonomică, capabilă să se adapteze formei corpului. Același lucru este valabil și pentru perne, care trebuie alese astfel încât să nu tensioneze gâtul – cu efectele neplăcute pe care le intuim.

Dacă intenționați să amplasați un televizor în dormitor, acesta va fi poziționat în funcție de pat, astfel încât, atunci când sunteți în poziție orizontală, să îl puteți privi fără efort – puțin deasupra liniei vizuale; în caz contrar, veți face efort când îl priviți și veți avea dureri de coloană sau dureri de cap. În consecință, televizorul va sta în punctul opus față de capul patului.

Restul mobilierului în dormitor ar trebui redus la minimum, mai ales dacă nu aveți prea mult spațiu la dispoziție – este mai practic, mai sigur și mai relaxant (o încăpere aglomerată să senzația de dezordine și ne stresează, poate fără să ne dăm seama). Pentru a fi cât de cât ”aerisit”, un dormitor ar trebui să aibă măcar o treime din suprafață liberă – este de dorit și din perspectiva traficului. Ar fi de dorit să alocați maximum 60% din arie pentru mobilier, 10% pentru diverse accesorii și 30% zone de acces. Dulapurile voluminoase ar trebui suplinite funcțional de un spațiu de depozitare separat, gen dressing; câteva rafturi înguste pot fi dezirabile, pentru că permit depozitarea lăsând totuși senzația de spațiu, pe care o dă perspectiva asupra pardoselii. Găsind soluții de depozitare în spațiile ”moarte” (sub pat, în taburete etc.), camera devine mult mai atrăgătoare.

Dacă dormitorul este și spațiul în care lucrați, în mod curent sau din când în când, încăperea trebuie gândită diferit, creând pentru postul de lucru o mini-amenajare individualizată, cumva separată și distanțată de zona patului.

Când vorbim despre amplasarea mobilierului, am mai putea enunța câteva reguli pe care ar fi bine să le respectăm. În primul rând, patul să fie pe peretele opus ușii, evitând expunerea la curenții de aer, și de preferat pe cel mai mare perete al camerei, care să nu aibă însă ferestre. Dulapul (la care nu am putut renunța, neavând dressing), se așează pe peretele opus patului, iar noptierele pe lateralele patului, așa cum e firesc. Fereastra nu va fi obturată de niciun obiect de mobilier. În cazul în care vă doriți un birou de lucru sau o măsuță de toaletă, o idee poate fi gruparea acestora cu un dulap, în același corp.

Iluminatul contribuie decisiv la obținerea unui dormitor ergonomic și estetic; veți urmări crearea unui iluminat stratificat, în care se îmbină lumina naturală cu cea artificială, aceasta din urmă având cele trei componente: ambientală (de preferat cât mai uniformă), de accent (spoturi sau aplice pe anumite zone de interes pentru încăpere) și lumină de sarcină – pentru un post de lucru, de exemplu, sau lampa de citit de la capul patului.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.